BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bomba a brit gazdaság alatt

Átvette a vezetést az Egyesült Királyságban a Brexit-tábor: a friss közvélemény-kutatások szerint már többen támogatják az EU elhagyását (azaz a Brexitet), mint a benn maradást. Az ICMUnlimited online felmérésének hétfőn közzétett eredményei szerint a megkérdezettek 48 százaléka támogatja a kilépést, 43 százalékuk a maradást.

A bizonytalanokat arányosítva 53 százaléknyi Brexit-hívő áll szemben az EU-párti 47 százalékkal. Ezt megelőzően a YouGov, illetve a TNS hétfő reggel, illetve hétvégén ismertetett felmérései is a kilépni akarók fölényét mutatták, ha kisebb mértékben is. A font árfolyama tegnap először háromheti mélységbe, 1,4353-ig esett a dollárral szemben, majd erős kilengések következtek, attól függően, hogy milyen hírek érkeztek éppen a kampányeseményekről.

Mindkét tábor felvonultatta tegnap nagyágyúit, a maradáspártiak eseményén David Cameron adta meg az alaphangot. Ma csaknem mindenki egyetért abban, a Bank of England kormányzójától az IMF-ig, az OECD-től a pénzügyminisztériumig, sőt egyes kilépéspártiakig abban, hogy gazdasági sokk lesz abból, ha elhagyjuk Európát – hangsúlyozta a kormányfő. Azonnali hatásként a font esni fog, az árak emelkednek, az ingatlanárak összeomlanak, a jelzáloghitelek kamata növekszik, vállalkozások mennek csődbe, emelkedik a munkanélküliség.

Más szavakkal: jön a recesszió – figyelmeztetett Cameron. Utána a bizonytalanság évtizede következik, hiszen a 27 uniós ország mellett azzal az 53-mal is újra kell tárgyalni a kapcsolatokat, amelyekkel az EU-n keresztül áll kapcsolatban az Egyesült Királyság. A kilépési tárgyalásokat meg fogja szenvedni a kereskedelem, márpedig a brit export közel fele Európába irányul. A sokkhatás, a bizonytalansági hatás, a kereskedelmi hatás együtt olyan, mintha bombát raknánk a gazdaság alá, és az a legrosszabb, hogy mi magunk gyújtjuk meg  – mondta Cameron (aki egyébként maga ígérte meg ezt a népszavazást az előző választási kampányában).

A kilépés támogatottságának erősödésében nagy szerepet játszott, hogy beleerősítettek a kampány vezetői, élükön a Cameronhoz hasonlóan konzervatív párti Boris Johnsonnal. A volt londoni polgármester részben azzal érvel, hogy a nettó befizető Egyesült Királyságnak sokba kerül az uniós tagság, olyan számokat is felhozva, hogy például majd mennyit kell befizetni a közös büdzsé szanálása érdekében – az ellentábor szerint ez mind átverés. Mindinkább kijátsszák a migránskártyát is: az állítólag kormányfői ambíciókat tápláló Johnson legutóbb egy tévévitában hangsúlyozta, hogy a bevándorlás lehet pozitív, kérdés, hogy a mostani tempó mellett miként lehet ezt győzni lakással, oktatással és egészségügyi ellátással.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.