BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keveset segít az áfacsökkentés

Az élelmiszerek áfájának mérséklésével a szegények, az internet és az éttermi szolgáltatások olcsóbbá válásával a gazdagok járnak jobban. Az évtized legnagyobb áfacsökkentésének a hatása lehet, hogy csak minimális lesz.

Az elmúlt tíz év legnagyobb áfacsökkentését hajtottuk végre – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 2017-es adócsomag elfogadása után. Ez az intézkedés azonban mégsem jelent majd túl nagy könnyebbséget az embereknek. Az áfa általános kulcsa továbbra is 27 százalék marad, ami a legmagasabb az Európai Unióban, csupán néhány termék és szolgáltatás kap 5, illetve 18 százalékos kulcsot.

A Magyar Nemzeti Bank becslése szerint az intézkedés hatására az általános forgalmi adóból származó bevétel a kormány által várt 55 milliárdnál nagyobb mértékben, 63 milliárd forinttal mérséklődik jövőre, ami az éves GDP 0,2 százaléka.

A sertéshús áfájának idei csökkentése után jövőre a baromfiét is 5 százalékra mérséklik, emiatt éri a legnagyobb, 27 milliárd forintos veszteség a költségvetést. A háztartások havonta átlagosan fejenként 5,2 kilogramm húst vásároltak, amelynek a legnagyobb része (1,6 kiló) baromfi, így ezt az adócsökkentést fogják leginkább érezni az emberek. A tojás áfájának csökkentése 11, a tejé 5 milliárd forintot vesz ki az állam zsebéből. Az internethasználat áfája 27 százalékról 18-ra mérséklődik, ami 14 milliárd forintos, az éttermi étkezés olcsóbbá válása pedig 6 milliárd forintos megtakarítást hozhat a lakosságnak.

Az MNB azzal számol, hogy az intézkedések megjelennek a fogyasztói árakban, vagyis nem nyelik le az áfacsökkentés hatását a kereskedők és a szolgáltatók. Mindez eltérően érinti a szegényeket és a gazdagokat: a háztartási költségvetési és életkörülmény-adatfelvétel alapján az alsó öt jövedelmi tizedhez tartozó háztartásokban keletkezik az összes kiadásuk arányában a legmagasabb megtakarítás az alapélelmiszerek áfájának csökkentéséből. Ők a kiadásaik 0,4 százalékát spórolják meg, vagyis az „elmúlt tíz év legnagyobb áfacsökkentése” igazából nem jelent akkora könnyebbséget, mint amekkorát a korábbi emelések miatt buktak a háztartások. A kiadásarányos megtakarítás fokozatosan szűkül: a leggazdagabbak már csak kiadásaik 0,2 százalékát spórolhatják meg az élelmiszerek áfájának csökkentése miatt.

Az internet- és az éttermi szolgáltatás áfájából eredő megtakarítással azonban a gazdagok járnak jól. Míg a legszegényebbek kiadásaik 0,1 százalékát spórolhatják meg ezzel, addig a felső jövedelmi tized több mint 0,2 százalékos megtakarítást érhet el. Ez azzal is összefügg, hogy az alacsonyabb jövedelműek sokkal kevesebbszer járnak étterembe, és a szegények körében az internethasználat elterjedtsége is alacsonyabb, illetve vélhetően olcsóbb csomagra fizetnek elő. Ha viszont az áfacsökkentés hatása csak kevéssé megy majd át a fogyasztói árakba, akkor a háztartásoknál a megtakarítás még kisebb lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.