BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásit zuhanhatnak árfolyamok, ha a britek kilépnek az EU-ból

Bár az Európai Unióban maradás hívei vannak többségben a csütörtöki ügydöntő brit népszavazás előtt, a különbség olyan csekély, hogy még mindig van létjogosultságuk a kilépés hatásait vizionáló, rémisztő forgatókönyveknek. Az Axioma – amely az értékpapírpiacok összeomlásának kockázatát árazta – szerint az immár 19. hete folyamatos tőkekivonás felerősödhet. Az idén eddig 43 milliárd dollár értékű befektetés távozott, s az év során negyedével csökkenhet a régió tőzsdéinek kapitalizációja.

Zuhanó árfolyamok
A svájci UBS bankház vagyonkezelési részlegének elemzői szerint a Brexit esetén az FTSE 100 index 10 százalékkal zuhanhat. A frankfurti DAX-indexben szereplő vállalatok is megsínylenék a kilépést, forgalmuk 9 százaléka valamilyen módon ugyanis kötődik Nagy-Britanniához. Ennél csak a németek kínai kitettsége nagyobb arányú a Goldman Sachs felmérése szerint. A tőke számára menekülési útvonalat jelenthetnek a britektől kevésbé függő multinacionális vállalatok részvényei, illetve a zivataros időkben az értékállóságot képviselő aranybányarészvények – írja a Bloomberg. A kilépés megnövelné annak valószínűségét, hogy a központi bankok alacsonyan tartják továbbra is az alapkamatukat, olyan vállalatok malmára hajtva ezzel a vizet, mint az idén már 57 százalékkal drágult Ranggold, a 73 százalékkal repesztő Fresnillo vagy a 48 százalékos pluszt felmutató Polymetal International. Ezek a Stoxx Europe 600 Index idei legjobb nyolc cége közé tartoznak. Különösen a brit kis- és középvállalatokat érheti hideg zuhany a Brexittel, a nagyok könnyebben élnék túl a sokkot. Az FTSE 100-as indexet alkotó óriáscégek összforgalmuk 80 százalékát amúgy is külföldön bonyolítják le, vagyonuk 55 százaléka pedig Nagy-Britannián kívüli országokban található.

Gyengülhet az euró és a forint
A devizaárfolyamokban hatalmas kilengéseket okozna a kilépés. Az, hogy a font legkevesebb tíz százalékot azonnal zuhanna, nem is lenne meglepő, de vele tart majd az euró is, hiszen a britekhez a kereskedelmi kapcsolatokon keresztül ezer szállal kötődő euróövezetben és magában az unióban is újra kell értékelni a helyzetet. Az eurót nem csak a kilépés ténye gyengítené, emellett maga az Európai Központi Bank (EKB) a növekedésösztönző kötvényvásárlási programjaival is határozottan tesz a közös pénz leértékelődése, egyben az európai versenyképesség és export növelése érdekében. A 2010–2012-es adósságválság tanulmányozásából a Citigroup elemzői arra következtetnek, hogy ezúttal is a forint és a zloty szenvedi meg a leginkább a brit kilépést e két ország jelentős nyugati kitettsége miatt. A hatást azonban nem számszerűsítették, mi több, azóta sokak szerint kevésbé érzékeny a forint a külső sokkokra. Németh Dávid, a K&H Bank vezető közgazdásza a Világgazdaságnak korábban azt mondta, hogy 312-313 forintról 318-ig eshet a kurzus, de akár 320-as szint fölé is drágulhat az euró.

Erőre kaphatnak a menedékdevizák
Amíg az euró lefelé, a hagyományos menedékdevizák felfelé veszik az irányt. Kiemelt célpont a japán jen és a svájci frank, utóbbi az idén máris idei csúcsán van az euróval szemben. A legtöbbet viszont a dollár profitálhat a Brexitből, hiszen a japánokkal és a svájciakkal ellentétben az amerikai jegybankárokat nem izgatja túlzottan a zöldhasú felértékelődése, és intervenciós kényszerre sem látnak okot.

Bár a norvég korona is kedvelt tartalékdeviza, ezúttal nem javasolják vételre, mivel az északiak számára az Egyesült Királyság a legfontosabb kereskedelmi partner, emiatt a korona Brexit-tűrő képessége a leggyengébb. A svéd korona is veszélyeztetett, de nemcsak a brit kitettségük, hanem amiatt is, mert Svédország lehet a következő tagállam, amely elhagyná az uniót.

Nagyon örülne a piac a maradásnak
Mindez azonban csak fikció, ahogy az is, hogyan reagál a piac a „klubtagság” meghosszabbítására. A Morgan Stanley szerint eufóriával: az FTSE 100-as 14 százalékot, az Euro Stoxx 50 Index 16 százalékot ugrik majd örömében, a pénzmozgás iránya pedig visszafordul, a tőke ismét szeretni fogja a briteket. A Charles Schwab & Co. elemzői szerint ez merő túlzás: a kilépés esélyének csökkenésével az eszközökbe beépült félelmek jórészt már kiárazódtak, alig lesz valamilyen mozgás. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint az euró–font árfolyam a jelenlegi 1,47-ről 1,5 fölé erősödik, ahogy az euró–dollár kereszt is markánsan felfelé mozdul el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.