BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy Györgyék kezében a forint sorsa

Mélybe küldte az állampapírhozamokat a jegybank, és várhatóan a következő hónapokban sem drágul a magyar adósság finanszírozása.

Soha nem volt még olyan olcsó a magyar államadósság finanszírozása, mint az elmúlt napokban. A három és a hat hónapos kincstárjegyek hozama 0,5 százalék körül mozog a másodpiacon, az egyévesé alig haladja meg a 0,6 százalékot, és a hosszabb lejáratú papírok is történelmi mélység közelében vannak. Ebben nagy szerepet játszanak a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) lépései, de a világgazdasági folyamatok is erről szólnak. A fejlett országokban már sok helyen tartósan a negatív tartományban vannak az állampapírok: Németországban a tízéves államkötvény hozama június óta nulla százalék alatt van, a hasonló japáné pedig mínusz 0,27 százalék körül mozog.

A hazai állampapírpiacon az alacsony hozamok fennmaradását támogatja, hogy már nem hetente, hanem havonta csak egyszer „nyit ki” az MNB, így a kereskedelmi bankok kevesebb pénzt parkoltathatnak a három hónapos jegybanki betétben, októbertől pedig számszerű limitet is meghatároznak a hozzáféréshez.

A bankok így el is kezdték – pontosabban inkább folytatták – az államadósság finanszírozását. „A jegybank hosszú távú célja az, hogy aktív oldali hitelező legyen” – mutat rá a Raiffeisen Bank. Az elemzők szerint a bankok a fölös pénzt kihelyezhetik hitelként is, de erre kicsi az esély. „A kereslet még mindig gyenge, a többségben külföldi tulajdonú bankok pedig – amelyek egyes esetekben odahaza is küzdenek – nem fognak nagyobb kockázatot vállalni” – véli a Raiffeisen.

A bankok már állampapírral is tele vannak: európai összehasonlításban hazánkban az egyik legmagasabb a pénzintézetek állampapír-állománya a mérlegükhöz képest. Ez a kockázat azonban nem zavarja az MNB-t, hiszen úgy vélik, jobb, ha a bankok finanszírozzák az adósságot, mint ha a külföldiek, a stabil kereslet pedig jó ideig alacsonyan tarthatja a hozamokat is. A Raiffeisen szerint a bankközi piacra, a Buborba is áramolhat pénz, ami lenyomja majd a kamatot. A bankközi rövid kamatok a kamatfolyosó alsóbb részére süllyedhetnek, ami egyben effektíve forintgyengítést is eredményezhet. (A kamatfolyosó alsó széle mínusz 0,05 százalék, a felső 1,25 százalék.)

„Az MNB azért vezeti be a korlátozást, hogy ha kell, akkor megakadályozza a forint erősödését” – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Zsiday Viktor. A befektető szerint a befogadási limitek meghatározásával az MNB finomhangolhatja, hol legyenek a rövid kamatok nulla és egy százalék között. Zsiday azt várja, hogy ha a forint erősödni kezd, akkor több pénzt szorítanak ki a jegybankból, így a rövid hozamok süllyednek, akár nullára is eshetnek.

A világban is hosszú ideig fennmaradhat az alacsony hozamkörnyezet, hiszen a Brexit hatására nemcsak a Bank of England, hanem az Európai Központi Bank is lazíthat a monetáris kondíciókon. Így folytatódhat a hozamvadászat, Magyarország pedig a javuló makrogazdasági helyzet miatt már kevésbé számít kockázatosnak, mint néhány éve. Ráadásul az MNB továbbra is mindent meg fog tenni azért, hogy mélyben maradjanak a kötvényhozamok, ha kell, akkor az irányadó eszköz további erodálásával. Az is kedvező hatással lehet, ha a Moody’s a várakozásokkal összhangban novemberben kiemeli az országot a bóvliból, hiszen utána már a konzervatív befektetők is vásárolhatják a magyar papírokat.

A hosszabb lejáratú magyar kötvényhozamokat a nemzetközi trendek határozzák meg inkább, és mivel Zsiday szerint a második fél évben kedvezőbb lesz a nemzetközi hangulat, ezért a globális hozamok feljebb mennek, ami magával húzhatja a hosszú lejáratú magyar papírokat is. (A tízéves magyar kötvény hozama jelenleg 2,8 százalék.) Ennek eredményeképpen nagyobb lehet a különbség a rövid és a hosszú lejáratú hozamok között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.