BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszavazást írhat ki az olasz kormány, de így is veszélyben a besorolás

Tovább szorulhat a hurok az olasz bankok, illetve az egész olasz gazdaság körül. Az alkotmánymódosítás népszavazása körüli bizonytalanság legalább enyhült.

Tovább szorulhat a hurok az olasz bankok, illetve az egész olasz gazdaság körül, ha az ország államadóssága elveszíti az utolsó felsőkategóriás besorolását is, márpedig ennek a veszélye megnőtt azzal, hogy a kanadai DBRS hitelminősítő műsoron kívül leminősítési felülvizsgálat alá vette az erre adott "alacsony A" osztályzatát. A pénteki tőzsdezárás után bejelentett döntést az olasz bankokra nehezedő nyomás, a magas adósság/GDP-arány, a gazdaság gyér teljesítménye mellett azzal is indokolta a DBRS, hogy sok a bizonytalanság az alkotmánymódosításról kilátásba helyezett referendum körül.

Ez utóbbi azóta enyhült: az olasz legfelső bíróság ma jóváhagyta a Matteo Renzi kormányfő által szorgalmazott népszavazás kiírásához szükséges több mint 500 ezer aláírást, így a kormány 60 napon belül kiírhatja annak dátumát. A parlament két háza által már elfogadott alkotmánymódosítás révén erősödne a központi kormány hatalma a 20 tartományi kormányzat rovására, a harmadára csökkentett létszámú szenátus viszont inkább a helyi ügyekkel foglalkozna, a központi költségvetésbe nem lenne beleszólása. Renzi szerint a politikai bénultságot feloldó átalakítás nélkül nincs esély a reformokra, épp ezért kilátásba helyezte lemondását, ha terve elbukik a népszavazáson.

Ha a DBRS leminősíti az olasz adósságot, akkor az Európai Központi Bank már csak magasabb fedezeti követelmények mellett adhat forrást az olasz bankoknak, miután az előírásaiban elfogadott négy ügynökség közül háromnál a B-vel kezdődő kategóriában van Olaszország. Másik oldalról pedig az olasz bankok kevésbé vásárolnák a hazai államkötvényeket, ami viszont az államadósság finanszírozását drágítaná meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.