A legmagasabb, 27 százalékos áfával számlázná a kávét a turisztikai ágazatban dolgozók többsége (54,36 százaléka) annak a vendégnek, aki pultnál rendel, majd mégis elviszi az italát. Rosszul tennék, ugyanis a rendeléskori szándékot kell alapul vennie a számlázónak, ami ez esetben adóügyi vonzattal is jár, hiszen a helyben fogyasztás után 18 százalékos áfa terheli az ott készült italt és ételt (ha arra az egyéb feltételek alapján jogosult a vendéglátóhely), de ha ugyanezeket elvitelre kérik, már 27 százalékra ugrik a tételek áfatartalma.
Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) főtitkára hangsúlyozza, érzik a törvényalkotók jó szándékát – többet akartak hagyni a bevételből a vendéglátó vállalkozásoknál, hogy segítsék a fejlesztéseiket –, de a szabályozást nem sikerült egyértelművé tenni.
Emiatt a vendéglátósok egy része most nem igazán tudja, hogy milyen kategóriába tartozónak számít a törvény szempontjából, ami nem mindegy, ugyanis nemcsak a helyben készült és fogyasztott és az elvitelre kért ételek, valamint az alkoholos, alkoholmentes, palackos és dobozos italok árazása tér el, hanem a vendéglátóhelyek státusza is olyan szempontból, hogy munkahelyi étkezdének számítanak-e, vagy vegyes vendégkörű, kvázi klasszikus melegkonyhás helynek, ami szintén eltérő áfázást eredményez. Az aktuális szabályozás a szocializmusból ismert kettős árrendszert is visszahozza.
A VIMOSZ ezért legutóbb az adóhatóság, a gazdasági tárca és a statisztikai hivatal együttes véleményezését kérte az érintettek konkrét kérdései alapján. Ebben többek között a melegkonyhás vendéglátóhely kérdéskörét is megpedzették, válaszul azt kapták, hogy „több minisztériumot érint, a fogalmak értelmezése és az áfatörvénnyel összefüggő alkalmazása még egyeztetés alatt áll.
Egyelőre annyi mondható el e kérdésben, hogy a melegkonyhás vendéglátóhely esetén (hideg-, illetve melegétel-készítésnél) szükséges főzőkonyha üzemeltetése (önmagában csak a megléte nem elegendő), szakképesítéssel rendelkező személy alkalmazásával. Azonban ez szakosodhat kizárólag hidegkonyhai készítmény előállítására is.”
A legnagyobb kérdéskörök egyike továbbra is a munkahelyi étkeztetés és az étkezőhelyi vendéglátás közötti, helyenként nagyon szűk határ, elsődlegesen az irodaházakban vagy például a kórházakban működő büfék-éttermek sokasága bizonytalan, hogy 18 vagy 27 százalékos áfát alkalmazzon-e.
A legutóbbi állásfoglalás sem segített tisztázni a helyzetet, ugyanis abban újabb adalék – a büfé-étterem üzemeltetője és az irodaház, illetve az adott intézmény között fennálló szerződés – is képbe került a munkahelyi vendéglátás egyik jellemzőjeként. Ez tovább bonyolítja a helyzetet – fejti ki a főtitkár –, ugyanis ahol sima bérleti szerződés van, az a hely lehet 18 százalékos áfás, ahol viszont a vendéglátós vállalta, hogy külön kezeli az ott dolgozókat mint munkahelyi vendéglátós, ott 27 százalékos áfa terheli az árakat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.