BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átmeneti lehet a lassulás a kiskereskedelmi forgalomban

Lassult, de kitart a kiskereskedelmi forgalom növekedése, ami feltehetően csak átmeneti lehetett - kommentálták a KSH adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint elmaradt a várakozásoktól a kiskereskedelmi forgalom növekedése, az adatok jelentős lassulást mutatnak az előző havi 4,5 százalékhoz képest. Mindez feltehetően átmeneti, esetleg a hideg időjárás okozhatta - vélekedett.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a decemberben látott lassulás átmeneti jelenség lehetett, hiszen az átlagkeresetek folyamatosan emelkednek, ráadásul gyorsuló tempóban.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kifejtette, hogy a KSH adatközlése negatív meglepetést okozott. Bár részletes adatok még nincsenek, de az előzetes számok alapján a nem élelmiszer-kiskereskedelem okozta a negatív meglepetést - tette hozzá.

NGM: Az adatok mutatják a lakossági fogyasztásban rejlő erőt

Tavaly az egész évet tekintve mindhárom - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű, a nem élelmiszer és az üzemanyag kiskereskedelmi alágban nőtt a forgalom - mondta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 televízióban a KSH adataira reagálva.

Marczinkó Zoltán István hozzátette: a kiskereskedelmi forgalom tavalyi bővülése jó a kereskedőknek, mert magasabb forgalom mellett magasabb jövedelmet tudtak realizálni, valamint mutatja a lakossági fogyasztásban rejlő erőt is. Ez a fajta erő egyebek mellett annak köszönhető, hogy minden eddiginél többen (4,4 millióan) dolgoznak Magyarországon, akiknek a jelentős része az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedett el, valamint, hogy folyamatosan nő a dolgozók jövedelme.

Idén pedig a 15, illetve 25 százalékos minimálbér, illetve szakmunkás garantált bérminimum emelés hatására a kiskereskedelmi forgalom további bővülésére számítanak - közölte a helyettes államtitkár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.