BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parázs vita várható a Brexit költségeiről

Felfelé módosította az év végi GDP-adatot a brit statisztikai hivatal, miközben az Európai Unió hatvanmilliárd eurót követel Londontól a vagyonmegosztás részeként. A kilépési folyamat megindításáról szóló törvény most a Lordok Háza előtt van

Megelőzte a brit gazdaság a múlt év utolsó negyedében az amerikait és az eurózóna vezető hatalmait, miután a friss statisztikai közlemény szerint ebben a periódusban 0,7 százalékkal bővült a megelőző időszakhoz képest, s ez 0,1 százalékponttal jobb, mint az első becslés. Az éves adat 1,8 százalék lett, miután a 2015. végi állapottal összevetve két százalékot javított a bruttó hazai terméken a gazdaság. A kereskedelem és a háztartások fogyasztása nagyban hozzájárult a növekedéshez, míg a beruházások visszaestek az október–decemberi hónapokban. Idén azonban elemzők szerint csak 1,4 százalékos növekedés várható, a kiskereskedelmi forgalom ugyanis már jól érzékelhetően mérséklődik. (Közben megkezdődött a harc azokért az uniós intézményekért is, amelyek most még Nagy-Britanniában székelnek.)

Ez nem igazán kedvező kilátás, tekintve, hogy a brit kormánynak az unióból való kilépés anyagi részéről kell hamarosan tárgyalásokba bocsátkoznia. Jean-Claude Juncker uniós bizottsági elnök a belga parlamentben kedden kifejtette: Londonnak teljesítenie kell önként vállalt pénzügyi kötelezettségeit. A brit lapok emlékeztetnek rá, hogy Michel Barnier, aki a válást az EU részéről intézi, hatvanmilliárd eurós számlát tervez benyújtani Theresa May kormányfőnek, amikor Nagy-Britannia bejelenti kilépési szándékát, valamikor március második felében. A brit kereskedelmi miniszter, Liam Fox szerint az összeg abszurd.

Ám Ivan Rogers, aki a szigetországot képviselte Brüsszelben, azt mondja, érti, hogyan számolnak az unió központjában: nemcsak a nettó befizetésekről van szó a mostani költségvetési időszakban, hanem a hitelgarancia-vállalásokról, például a kezdeti görög mentőcsomagok idejéből, az eurokraták nyugdíjá­ról, az Egyesült Királyságban megvalósított projektekről. Ráadásul 2023-ig kellene Londonnak még befizetnie az EU büdzséjében keletkező űr kitöltésére, vagyis a várható távozás után is még évekig.

Sőt, Barnier idén csak erről akar tárgyalni, a majdani kereskedelmi kapcsolatokról csak jövőre. A bejelentéssel azonban Maynek meg kell várnia a Lordok Házában a héten megkezdődött vita március első hetére tervezett lezárását. A nem választott, többségében nem kormánypárti, de zömmel uniópárti 805 törvényhozó módosítaná a képviselőházban elfogadott szöveget az Egyesült Királyságban dolgozó uniós polgárok helyzetének megoldására és a parlamentnek a válási folyamatot befolyásoló szerepére vonatkozó kitételekkel, de a kilépés megindítását nem kívánja akadályozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.