BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén még jó éve lehet a brit gazdaságnak, utána már lassulás várható

Az idén az eddig vártnál sokkal erőteljesebb növekedés várható a brit gazdaságban, a következő években azonban valószínűleg jelentősen lassul a növekedési lendület a következő pénzügyi évre szerdán előterjesztett költségvetési tervezet szerint.

Ez az első költségvetés a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazás óta. A referendumon a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége arra szavazott, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

Philip Hammond pénzügyminiszter a 2017-2018-as pénzügyi évre szóló költségvetési javaslatot ismertetve közölte az alsóház képviselőivel, hogy a kormány az eddig érvényben volt 1,4 százalék helyett az idei naptári évre most már 2 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban.

Hammond szerint a jelentős felülvizsgálatot az eddigi erőteljes növekedési teljesítmény indokolja. A kormány várakozása szerint azonban jövőre már megtörik ez a lendület: 2018-ra a költségvetési tervezetben 1,6 százalékos növekedési előrejelzés szerepel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.