BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Átírhatja a Fed politikáját a munkaerőpiaci adat

A pénteki amerikai munkaerőpiaci adatok újabb támpontot adhatnak a piacoknak a Fed kamatpolitikájának jövőbeni irányáról.

Több fontos konjunktúramutató is megjelenik a héten a hazai és a nagy nemzetközi gazdaságok teljesítményével kapcsolatban.
A hét a márciusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index közzétételével kezdődik itthon, ennél azonban fontosabbak a kedden, majd szerdán megjelenő, a kiskereskedelmi forgalomra, illetve az ipari termelésre vonatkozó adatok. A kiskereskedelmi forgalom esetében a fő kérdés, hogy a februári adatban tetten érhető-e a januári statisztika alapján 10 százalékos év/év bérnövekedés. A szektor forgalmának bővülése változatlan áron mérve kissé lassult tavaly, de továbbra is 5 százalék közelében mozog éves összevetésben. Idén pedig a javuló gazdasági kilátásoknak és a feszes munkaerőpiacnak köszönhetően ismét gyorsulhat kissé.

[caption id="" align="aligncenter" width="500"]Új irányt vehet a kamatpolitika - Kép: AFP Új irányt vehet a kamatpolitika - Kép: AFP[/caption]

Pénteken az előzetes külkereskedelmi mérleg adatai látnak napvilágot szintén februárra vonatkozóan. Az utóbbi mintegy másfél évben mindkét esetben némi lendületvesztést láthattunk, a 2017. eleji kedvező eurózónás adatok azonban segíthetnek a felfelé kapaszkodásban. Szintén biztató, hogy a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index legutóbbi értéke a 2000-es évek legeleje óta nem látott magasságban volt. Továbbra is úgy látjuk, hogy minden adott az idei, közel 4 százalékos GDP-bővülési előrejelzésünk teljesüléséhez – az építőipar esetében a rendelésállományok egyértelműen kilőttek, és januárban a termelés is felfelé mozdult – mondta Dunai Gábor, az OTP Bank elemzője. (Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed március közepén emelte meg az irányadó kamatot.)

A nemzetközi porondon a pénteki amerikai munkaerőpiaci és kereseti adatokra figyelnek majd a piacok, hiszen ettől nagyban függ a Fed jövőbeni monetáris politikája is. Az előző hónap statisztikái a vártnál jobban emelkedő foglalkoztatottságról, ám kissé csalódást keltő bérdinamikáról árulkodtak. Az ezzel kapcsolatos piaci reakciók arra mutattak, hogy a befektetők a bérdinamikát tartják fontosabbnak, így ebből kiindulva a most érkező munkaerőpiaci adatok közül is a bérdinamika alakulása lehet piacmozgató hatású.

Előretekintve a jelenleginél magasabb bérdinamikára van szükség ahhoz, hogy az infláció tartósan 2 százalék felett maradjon, ami a Fedet további kamatemelésre ösztönözheti. A piac idén még két emelést vár, jövőre pedig szintén legalább hármat. Ugyanakkor – ha a szűkülő munkaerőpiac miatt a bérdinamika érdemben emelkedni kezd a jövőben – a Fed a vártnál akár érdemben gyorsabb ütemben is emelheti a kamatot, ahogy a 90-es évek közepén és a 2000-es években is történt – véli Módos Dániel, az OTP elemzője. Ha a nem mezőgazdasági álláshelyek száma a várakozásokkal összhangban alakul, vagy attól nem marad el sokkal, de a bérek meghaladják a várakozásokat, akkor a dollár erősödhet az euróval szemben. A szakértő a várakozással megegyező bérdinamika esetén nem számít érdemi piaci reakcióra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.