BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Unió forrásból szépül meg a vajdahunyadi vár

Az Európai Unió pénzforrásaiból újítják fel az erdélyi vajdahunyadi várat – közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Helyi Közigazgatás és Európai Pénzforrások Minisztériuma.

A tárca honlapján közölt hír szerint Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes szerdán írta alá a kastélyfelújítás finanszírozásáról szóló szerződést. Ennek megfelelően az elkövetkező öt évben 21,88 millió lejt (1,53 milliárd forint) költenek Hunyadi János egykori rezidenciájának a felújítására. Az összeg 98 százalékát az EU pénzforrásaiból biztosítják.

„Vajdahunyad vára Románia egyik legfontosabb gótikus stílusú műemléke, a világ egyik legszebb kastélyának tartják, és azt szeretnénk, hogy a felújítás után az európai normáknak megfelelően hasznosítsuk” – idézte a közlemény a miniszterelnök-helyettest. Sevil Shhaideh egyben reményét fejezte ki, hogy a Románia által lehívott EU-s források év végéig elérik az 5,2 milliárd eurót. Az EU 2014-2020-as költségvetési ciklusában Románia 23 milliárd euró EU-forrást használhat fel.

A felújítási terv készítői azt remélik, hogy a várkastély éves látogatottsága a tavalyi 267 ezerről 348 ezerre emelkedik. Vajdahunyad vára a 13. században épült gótikus stílusban. Az uradalmat a kastéllyal együtt Zsigmond király katonai érdemeiért adományozta Hunyadi János atyjának, Vajknak. Hunyadi János az 1440-es években kezdte el a családi birtokközpont, Vajdahunyad kiépítését. A várkastély belső tereiben jelenleg történelmi, régészeti és néprajzi tárgyakat állítanak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.