BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új kölcsönökből törlesztene hitelezőinek Kijev

Az elkövetkező két és fél évben nehéz időszak vár Ukrajnára, nem mintha most annyira jó helyzetben volna. Ám lehet ez még nehezebb is, tekintettel arra, hogy 2019 végéig 14 milliárd dollárnyi kölcsönt kell visszafizetnie Kijevnek. A pénzügyminiszter szerint ez csak úgy lehetséges, ha újabb hiteleket vesznek fel a nemzetközi pénzpiacokról.

Ukrajna legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2015 márciusában négy évre szóló megállapodást kötött Kijevvel, aminek keretében a hitelező 17,5 milliárd dollárt kölcsönöz az országnak. Eddig négy részletben 8,7 milliárdot utaltak. Olekszandr Daniljuk pénzügyminiszter úgy látja, országa következetesen teljesíti azokat a reformokat, amelyeket az IMF vár tőle, ezért könnyű lesz más piacokon is hitelhez jutniuk.

Oleg Usztenko gazdasági elemző már nem ennyire optimista. Attól tart, hogy ez a hatalmas adósságteher megroppantja a még mindig válságban tengődő, törékeny ukrán gazdaságot. A szakértő szerint Ukrajna a javuló számok ellenére is messze van még az Euromajdan előtti gazdasági állapottól. Számításai szerint, ha beigazolódnak a kormány pozitív várakozásai az előttünk álló három évben, 2020-ra akkor is csak a 2013-as gazdasági szint 90 százalékánál fognak tartani. Azt pedig végképp elkeserítőnek nevezte, hogy még az is csupán az 1991-es, azaz az ország függetlenné válásának idejéhez mért GDP 65 százalékának felelne meg.

A szakértő merész prognózisnak tartja a kormány hároméves előrejelzését, amely szerint az idei 2 százalékot követően jövőre 3, 2019-ben 3,6, míg 2020-ban 4 százalékos lehet a gazdaság bővülésének üteme. Mindeközben az infláció az idei 10 százalék körüli értékről 2018-ban 7 százalékra, rá egy évre 5,9, majd pedig 5 százalékra mérséklődne. A kabinet szándékai szerint a munkanélküliség arányát 8,5 százalékra tornáznák le. Utóbbira az elemző is lát esélyt, tekintettel arra, hogy már most is 5 és 8 millió fő közé becsülik a külföldön dolgozó ukrajnai vendégmunkások számát, ami a várakozások szerint csak nőni fog. Márpedig akik elmennek, azokat nem veszik számításba a munkaügyi központok, ez pedig értelemszerűen szépíti a statisztikákat.

Oleg Usztenko megjegyezte, nem olyan könnyű kiheverni a 2014-es belpolitikai fordulatot követő hirtelen visszaesést, 2014 és 2015 folyamán ugyanis 17 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Nagyot lendítene a helyzeten, ha Ukrajna visszanyerné a külföldi befektetők bizalmát, de a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus, az állandó szociális és politikai bizonytalanság nem a legkedvezőbb ajánlólevél. A szakember évi 3 milliárd dollár értékű beruházástól remélne kézzelfogható javulást, de ettől most még nagyon messze van az ország. Az év első negyedében csupán 38 millió dollárt tett ki a külföldi beruházások mértéke, ami 5 százalékos zuhanást jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.