BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszafogja a gazdaságot az agresszív tisztogatás

Súlyos problémákat okozhat a szaúd-arábiai gazdaság számára rövid távon, hogy a hét végén korrupciós vádakkal őrizetbe vettek több tucat üzletembert, köztük hármat az ország leggazdagabb emberei közül.

Az érintettek tulajdonában lévő vállalatok részvényei hétfőn 0,6 százalékkal gyengültek, az elmaradó befektetések több szektorban is jelentős gondokat okozhatnak a következő hónapokban, folyamatban lévő üzleti megállapodások futhatnak zsákutcába. Mindez ráadásul olyan időszakban történik, amikor a szaúdi gazdaság egyébként is recesszióba fordult az alacsony olajárak és a csökkenő bevételek következtében bevezetett megszorítások miatt – emlékeztetett a Reuters.

A rijádi Ritz Carlton luxusszállodában fogva tartottak között van al-Valíd bin Talál herceg, akinek a vagyona piaci értéken 1,2 milliárd dollárral, 17,8 milliárdra csökkent 48 óra alatt, a tulajdonában lévő Kingdom Holding részvényárfolyama hatéves mélypontra zuhant.

Az őrizetbe vettek összvagyona a Bloomberg szerint eléri a 33 milliárd dollárt; sajtójelentésekből úgy tudni, a számláikat befagyasztotta a kormány.

Félő, hogy további letartóztatások is várhatók, emiatt többen is igyekeznek kimenekíteni a vagyonukat az országból – figyelmeztetnek elemzők. Az elsöpört régi gárda helyét új, az állam által támogatott cégek igyekeznek átvenni, amelyek közül sok kapcsolható a királyság legnagyobb nemzeti vagyonalapjához, a Public Investment Fundhoz, de a Reuters szakértői szerint nem lehet tudni, hogy mennyire lesz zökkenőmentes az átmenet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.