BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Spanyolországban romlott a munkerőpiaci helyzet

Spanyolországban az első negyedévben nőtt a munkanélküliek és csökkent a foglalkoztatottak, valamint a gazdaságilag aktívak száma, a spanyol aktivitási ráta pedig 12 éve nem mutatott ilyen alacsony értéket – közölte a dél-európai ország statisztikai hivatala.

Spanyolországban az idei első negyedévben 0,8 százalékkal, több mint 29 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma – közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön.

A hivatal által végzett aktív népességfelmérés szerint a január és március közötti időszakban a munkanélküliségi ráta 16,7 százalék volt, ami 0,2 százalékpontos növekedés az előtte lévő negyedévhez képest.

A munkanélküliek száma meghaladta a 3,7 milliót.

Az andalúziai Malaga. Itt is az idegenforgalom az egyik legnagyobb munkáltató
Forrás: AFP

A foglalkoztatás az év első három hónapjában 0,6 százalékkal, 124 ezerrel csökkent a dél-európai országban, ahol több mint 18,8 millió volt a foglalkoztatottak száma a vizsgált időszakban.

Az első negyedévben csökkent a gazdaságilag aktív népesség is 0,4 százalékkal, több mint 94 ezerrel. Számuk összesen több mint 22,6 millió.

A spanyol aktivitási ráta 58,46 százalék volt, ami 12 éve nem mutatott ilyen alacsony értéket – állapította meg az INE.

A spanyol kormány az év végéig 19,5 milliós foglalkoztatás elérését tűzte ki célul, ami 475 ezer munkahely megteremtését jelenti ebben az évben. Emellett 15 százalékos munkanélküliségi rátát várnak.

Spanyolországban a munkanélküliek száma 1,4 százalékkal, több mint 47 ezerrel csökkent márciusban – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.