BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet vásároltunk februárban

A kiskereskedelmi üzletek forgalma 6,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit februárban – írja első becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Idén februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – írja első becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,8 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Idén január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,1 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Januárban a kiskereskedelmi értékesítés kiigazítatlan és a naptárhatástól megtisztított volumene egyaránt 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a tavalyi egész éves 5,3 és a decemberi 6,7 százalékos növekedés után. 2015-ben még 9,0 százalékos növekedést ért el a januári forgalom, de 2016-ban csak 3,9, tavaly pedig 5,1 százalékos volt a növekedés.

A kiskereskedelmet a tartós fogyasztási cikkeket is tartalmazó nem élelmiszerjellegű iparcikkek eladásának 12,5 százalékos növekedése húzta, ezen belül a bútorok és műszaki cikkek eladása 20,3 százalékkal, a számítástechnikai és egyéb iparcikkeké 9,2 százalékkal, az illatszereké 16,0 százalékkal emelkedett. Az élelmiszerforgalom növekedése is másfél éve a legmagasabb, 4,5 százalék volt. Az üzemanyag-fogyasztás 8,1 százalékkal nőtt, ami csaknem kétéves rekordnak számít.

Jól kezdett a kiskereskedelem, de lassul a növekedés üteme

Az üzemanyag-kiskereskedelem alakulása volt az egyedüli, ami januárhoz képest javulást mutatott – kommentálta a KSH becslésének eredményeit Virovácz Péter, az ING Bank makrogazdasági elemzője. Szerinte a 9,8 százalékos év/év növekedés 2015 óta nem látott dinamikát jelent, sőt az idei év első két hónapját nézve kijelenthető, hogy rég nem látott erővel kezdte ez a szegmens az évet. Ennek két oka lehetséges:

egyrészt a kedvező rajtot segíthette a februári üzemanyagár-csökkenés, valamint az, hogy általánosságban a gazdaság növekedése egyre inkább érződik a szállítási forgalom élénkülésében.

Virovácz Péter hozzátette, az év eddigi kiskereskedelmi adatait látva elmondható, hogy a szektor jobban kezdte 2018-at, mint 2017-et, ugyanakkor a tavalyi év utolsó negyedévéhez mérve némi lassulást lát. Ezen még változtathat, hogy a kormány március végén már folyósította a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványokat, valamint a korai húsvéti vásárlások is húzhatják felfelé a márciusi adatokat – emelte ki az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.