BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF-hitelért könyörög Argentína

A lakosság heves tiltakozása ellenére az argentin elnök, Mauricio Macri a Nemzetközi Valutaalaptól kér kölcsönt, hogy megtámassza a gazdasági növekedést.

Argentína tegnap megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy esetleges pénzügyi megállapodásról, az egyeztetésekre Nicolás Dujovne pénzügyminiszter utazott Washingtonba – írja a BBC. A dél-amerikai ország elnöke, Mauricio Macri kedden jelentette be, hogy hitelt kérnek az IMF-től. „Ennek segítségével erősödhet a gazdasági növekedés és a fejlődés” – fogalmazott az elnök, majd hozzátette, a kölcsönre támaszkodva Argentína elkerülhet egy újabb gazdasági összeomlást.

Megkezdődtek a tárgyalások arról, miként tudnánk összedolgozni az argentin gazdaság megszilárdításának érdekében, rövid időn belül igyekszünk megoldást találni

– nyilatkozta az IMF élén álló Christine Lagarde. Sajtóinformációk szerint Argentína 30 milliárd dolláros hitelmegállapodást szeretne kötni.

Egy éve még alig 15,5 pesót kellett adni egy amerikai dollárért, 50 százalékkal kevesebbet, mint jelenleg
Forrás: AFP/Eitan Abramovich

Egy éve még 15,50 pesót kellett adni egy amerikai dollárért, tegnap a zöldhasút 23,35-os árfolyamon váltották. Az ország 25 százalékos inflációs mutatóval zárta az évet, ez a második legmagasabb érték volt Latin-Amerikában. Csak a hiperinflációval küzdő Venezuelában emelkedtek nagyobb mértékben – az ellenzéki nemzetgyűlés adatai szerint 13 779 százalékkal – a fogyasztói árak.

A kormány még tavaly decemberben 15 százalékra módosította a 2018-as inflációs célt a korábbi 8-12 százalékról, ám az év elején nem sikerült mérsékelni az áremelkedést – januárban, februárban és márciusban is meghaladta a 25 százalékot a pénzromlás üteme éves összevetésben. A jegybank, hogy elkerülje a peso további gyengülését, az elmúlt két hét során több mint 13 százalékponttal emelte az alapkamatot, amely így elérte a 40 százalékot.

Macri hangsúlyozta, Argentína helyzetét rontják a magas olajárak, valamint az, hogy a piaci várakozások szerint az amerikai irányadó rátát a következő hónapok során emelhetik. Emellett az előző elnök, Cristina Fernández de Kirchner politikáját is kritizálta: reformokkal igyekszik visszafordítani a korábbi protekcionizmust, illetve visszaszorítani az elődje elnöksége alatt magasba szökő kormányzati költekezést. Az IMF képviselői 2016-os látogatásuk során dicsérték Macri reformjait, és kijelentették, még többre lenne szükség.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.