BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Központi korlátozásokkal támogatják a líra árfolyamát

A Moody’s szerint nem tűnik valószínűnek, hogy a török vezetés pozitív intézkedésekkel tudna előrukkolni a közeljövőben.

Nem gyengítették tovább érdemben a lírát a nemzetközi hitelminősítők pénteki döntései, ame­lyekkel Török­ország még mélyebbre csúszott a bóvlika­tegóriá­ban. A török deviza tegnapra alig 1 százalékot gyengült a múlt hét végéhez képest, de a dollárhoz képest még mindig 35 százalékos a lemaradása az év eleje óta. Pénteken a várakozásoknak megfelelően BB mínuszról egy fokozattal B pluszra minősítette le Törökországot az S&P nemzetközi hitelminősítő, stabil kilátás mellett. Úgy látják, a líraválság negatív hatással van a költségvetésre, a vállalatok és a bankszektor helyzetére, emiatt pedig várhatóan már jövőre recesszióba csúszhat a gazdaság.

Hozzátették:

további leminősítés vár a törökökre, ha megmutatkoznak a rendszerszintű bankválság jelei. Az viszont meglepte a befektetőket, hogy a Moody’s is rontotta Törökország besorolását: Ba2-ről Ba3-ra, ráadásul negatív kilátással. A jelentésben a gyengülő török intézményrendszert, a kiszámíthatóság csökkenését, a jegybanki függetlenség csorbítását és a külső egyensúly érdemi romlását emelték ki.

A Moody’s is további leminősítéseket helyezett kilátásba, és megjegyezte: nem tűnik valószínűnek, hogy a török vezetés pozitív intézkedésekkel tudna előrukkolni a közeljövőben. Egy átfogó, hatékony gazdasági csomag bejelentésére viszont a negatív kilátást stabilra változtathatná a cég.

Fotó: AFP

A döntések utáni líragyengülés elmaradása arra vezethető vissza, hogy a török jegybank a kereskedelmi bankok napi devizapiaci ügyleteinek értékét az adott hitelintézet tőkéjének legfeljebb 25 százalékában szabályozta, és – egyelőre szeptember 3-ig – megtiltotta új, tőkeáttételes devizapiaci ügyletek nyitását. Gyakorlatilag tehát nem lehet nagy összegben a líra gyengülésére spekulálni.

A vészmegoldás átmenetileg segíthet, ám Törökország ezzel megfricskázta a lírakitettséggel rendelkező kereskedőket is. Ők nem tudják a lírával járó árfolyamkockázatot fedezni, így arra kényszerülhetnek, hogy megszabaduljanak török eszközeiktől, ami tovább gyorsíthatja a tőkekivonást.

Recep Tayyip Erdogan államfő sajátos stílusában kommentálta a hitelminősítői döntéseket, mint fogalmazott: Törökország felveszi a harcot azokkal a befektetőkkel és szervezetekkel, akik-amelyek a gazdaságon keresztül próbálják megfélemlíteni.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.