BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassult a török gazdaság bővülése

Kétkedve fogadta a piac a lassulásról tanúskodó török GDP-adatokat, a befektetők vélhetően már a csütörtöki kamatdöntésre figyelnek.

Több mint másfél éves mélypontra esett a török gazdasági növekedés:

a GDP éves bázison 5,2 százalékkal bővült az idei második negyedévben, negyedéves alapon pedig csak 0,9 százalékos az ütem, 2017 eleje óta ez a legrosszabb negyedév.

Az adatok azonban kissé csalókák: első ránézésre pozitív, hogy a túlpörgetett török gazdaság lassult, de a részletes adatokból kiderül, a kormányzat még mindig mértéktelenül önti a pénzt a gazdaságba. Másrészt az is igaz, hogy a líra rohamos gyengülése átlagon felül járult hozzá az export bővüléséhez, kevésbé volatilis devizapiacon szerényebb lenne a török növekedés. A befektetők is kétkedve fogadhatták a lassulásról szóló részletes GDP-adatokat. A líra csak kismértékben és átmenetileg erősödött, délutánra már gyengült, a tízéves államkötvény hozama enyhén emelkedett, a vezető török részvényindex, a BIST 100 pedig eséssel kezdte a kereskedést.

Fotó: AFP

Jól látszik, hogy a fogyasztók már kezdik megérezni a devizaválságot, a líra elértéktelenedése és a felpörgő infláció miatt a lakossági fogyasztás növekedése 6,3 százalékra lassult a megelőző negyedéves 9,3 százalékról. A kiskereskedelmi eladások 0,6 százalékkal csökkentek a második három hónapban. Az import is lassult, csak 0,3 százalékkal nőtt éves alapon, míg a líra gyengülése 0,7 százalékról 4,5-re repítette a kivitel bővülését.

A fogyasztás lassulása mellett a szolgáltatások forgalma növekedett. A szektor 12 százalékkal nőtt, míg a megelőző negyedévben csak 3 százalékkal. A ralit a bankrendszer vezette, az viszont döntően állami kézben van.

A központi költségvetés terhére elvégzett beruházások volumene 7,2 százalékkal nőtt, míg az első három hónapban csak 4,9 százalékkal.

Vélhetően tehát az állam igyekezett közpénzből és a bankrendszer hitelein keresztül visszaadni azt a növekedési lendületet, amely elveszett a csökkenő fogyasztáson. A visszafogott piaci reakciók mögött részben az is állhat, hogy a befektetők már a török jegybank csütörtöki kamatdöntésére figyelnek.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.