BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy-Britannia biztosan szegényebb lesz

A Brexit mindenképpen hátrányos lesz a brit gazdaság számára, különösen akkor, ha csökken az uniós munkavállalók száma.

Ha az ország Theresa May kormányfő terve alapján lép ki a közösségből, a brit gazdaság 2,1 százalékkal lesz kisebb tizenöt év múlva ahhoz képest, mint ha az ország az Európai Unió tagja maradna – derül ki a kormány számára készített, tegnap nyilvánosságra hozott hatástanulmányból.

A dokumentum rendezetlen Brexit esetére 6,3–9 százalékos visszaeséssel számol, amely azonban a 9,3 százalékot is elérheti, ha nem növekszik az uniós munkavállalók száma.

A tanulmány azonban nem ad pontos képet a jövőről, mert több forgatókönyv kimenetelét is vizsgálja ugyan, de ezek között nem is szerepel a Brüsszellel kötött és a hét végi csúcson jóváhagyott megállapodás. Ehelyett a brit kormány a júliusi, úgynevezett Checkers-terv alapján számol, amelyet az EU azonnal elutasított.

Annyi azonban így is nyilvánvaló, hogy a kilépés mindenképpen hátrányos lesz az Egyesült Királyság számára, és ezt el is ismerte a BBC-nek a jelentés nyilvánosságra hozatala előtt Philip Hammond pénzügyminiszter.

Fotó: Shutterstock

Szerinte egyértelmű, hogy kizárólag gazdasági szempontból a legnagyobb előny az lenne, ha az ország az egységes európai piac része maradna, ezt azonban a kormányfő elutasítja. Az EU-val kötött megállapodás csak minimalizálja a veszteségeket, de a jelenlegi helyzetben ez a lehető legjobb megoldás, ráadásul politikai mellett egyéb előnyökkel is jár, lehetővé teszi egyebek között a határok ellenőrzését és kereskedelmi szerződések kötését – hangsúlyozta Hammond.

A brit jegybank saját elemzésében arra figyelmeztetett, hogy a font árfolyama összeomlik, az infláció és a munkanélküliség rohamosan növekedni fog, a kamatok pedig 4 százalékig emelkednek egy esetleges megállapodás nélküli Brexit esetén.

Azonnali hatásként 8 százalékkal is zsugorodhat a brit gazdaság, azonban hamar magához fog térni, és a korábbinál kisebb mértékben ugyan, de 2023 végére már ismét növekedésnek indulhat. A jelentés tegnap kora esti nyilvánosságra hozása után azonnal gyengülni kezdett a brit deviza a dollárhoz képest.

A héten több kutatóintézet is készített elemzést a kilépés következményeiről. A szakértők rövidebb időtávval – az átmeneti időszakot követő tíz évvel – számolnak, mint a kormány, ezért az eredményeket nehéz összehasonlítani. A London School of Economics gazdaságkutató intézete, a King’s College London egyetem és az Institute for Fiscal Studies (IFS) pénzügyi kutatóműhely közös elemzése szerint az egy főre jutó GDP a következő évtizedben 1,9–5,5 százalékkal marad el attól a szinttől, amelyet Nagy-Britannia EU-tagként elérne. A megállapodás nélküli kilépés esetén ez az érték már 3,5–8,7 százalék lehet 2030-ra.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.