BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy ideig még nem lesz szinkronban a világgazdasági ciklus

Az idei év egyik legnagyobb makrogazdasági témája a globális gazdasági növekedés lassulása. A Beszerzési Menedzser Indexek (BMI) szerte a világon csökkennek, a kockázatok szintén globálisak. Ebből azonban nem következik, hogy a lassulás szinkronban menne végbe – állítja az Amundi friss elemzése –, az Egyesült Államokban és Kínában valóban fokozatos a GDP fékeződése, más régiókban azonban önálló ciklusok alakulnak ki.

Eltérő pályák mentén lassul a világ egyes régióinak növekedési üteme, állítja elemzésében Didier Borowski, az Amundi makrogazdasági elemzési igazgatója.

Egyesült Államok

A BMI indexek gyengülése arra enged következtetni, hogy a gazdaság lassulása a vártnál komolyabb lesz. Trump elnök adó- és költségvetési kiadás csökkentéseinek hatása az idén már csak korlátozott mértékben érvényesül. Az Amundi szerint azonban az Egyesült Államok azonban valószínűleg elkerüli a recessziót. A munkaerőpiac továbbra is feszes, ami biztosítja a gazdasági növekedéshez elengedhetetlen lakossági fogyasztást. Így az amerikai GDP bővülése várhatóan visszatér a hosszú távon is fenntartható, 1,7-1,8 százalékos szintre.

Fotó: AFP

Mindennek következtében az amerikai központi bank, a Federal Reserve a vártnál korábban befejezheti monetáris szigorítását. A Fednél felgyűlt kötvényállomány leépítésére, a „normális” monetáris kondíciókhoz való visszatérésre lesz idő majd akkor is, ha a gazdaság lassulásának jelei nem lesznek ennyire nyilvánvalóak.

Európa

Az öreg kontinensen a gazdasági ciklus fellendülő fázisa később kezdődött el, mint az USA-ban, a lassulás viszont már 2018-ban beköszönt. Ennek hátterében az olajárak emelkedése, a globális kereskedelem lassulása (kínai-amerikai vámháború) és a feltörekvő gazdaságok visszaeső kereslete állt. Európában a politikai kockázatokkal is számolni kell: brexit, olasz költségvetés, francia sárga mellényesek.

Franciaországban a tüntetéshullám a várakozások szerint éreztetni fogja hatását az első negyedéves gazdasági növekedésen, s veszélyezteti a gazdaság szerkezetátalakítására irányuló reformtörekvéseket. A kormány a fogyasztást élénkítő intézkedésekkel próbálkozik, ami az idei év későbbi szakaszában éreztetheti majd hatását.

Fotó: MTI/AP/Michel Euler

A politikai kockázatok közé tartoznak az Európai Parlamenti választások májusban, az újonnan felálló Európai Bizottság. Az Európai Központi Bank élén is váltás jön.

Egyesült Királyság

A britek sorsa továbbra is a brexiten múlik. A Theresa May által Brüsszellel letárgyalt kilépési megállapodást a törvényhozás alsóháza elutasította, így egyre nő a megállapodás nélküli kilépés valószínűsége.

Japán

Az elmúlt év vége felé a gyengülés jelei mutatkoztak a gazdaságban. Az Amundi elemzése szerint azonban ez nem fogható a kínai-amerikai kereskedelmi háborúra, hiszen a japán GDP-ből az amerikai és a kínai kivitel összesen mindössze 3 százalékkal részesedik. Javíthatja a kilátásokat, hogy a japán cégek 2007 óta nem látott csúcsra emelnék beruházási kiadásaikat.

A munkaerőpiac feszes, az 1970-es években volt utoljára ilyen alacsony a munkanélküliek száma. Az idén októbertől életbe lépő áfaemelés (8-ról 10 százalékra növekszik a kulcs) a hatályba lépés időpontjáig élénkíti a belföldi keresletet.

Kína

A BMI decemberben a gazdasági lanyhulást jelző 50 pont alá esett, a vámháború növeli a GDP növekedés erőteljes fékeződésének veszélyét. A kínai hatóságok tavaly nyáron drasztikus lépéseket tettek a gazdaságpolitikában, ám ennek jelei egyelőre nem érzékelhetők. A pártvezetésnek mindent el kell követnie annak érdekében, hogy újra dinamizálja a gazdaságot. Erre viszont sokkal szélesebb eszköztár áll a rendelkezésére, mint egy fejlett nyugati államnak.

Feltörekvő országok

Az amerikai protekcionizmus hatásai továbbra is sújtják az üzleti világot, a befektetési környezetet – különösen Észak-Ázsiában és Mexikóban. Argentínában, Dél-Afrikában továbbra is borúsak a kilátások, a török recesszió tovább mélyült. Jó hír viszont, hogy a feltörekvő piacokat tavaly destabilizáló tényezők közül kettő az idén már nem hatnak: ezek a hosszú kamatok emelkedése és a dollár erősödése voltak. Így a dollárban denominált adósság terheinek törlesztése könnyebb lesz valamelyest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.