BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három százalék alatti értékre várva

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint januárban 2,8 százalék lehetett az éves alapon mért infláció, a KSH kedden közli a tényadatot.

A Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint januárban 2,8 százalék lehetett az éves alapon mért infláció, a Központi Statisztikai Hivatal holnap közli a tényadatot. Felmérésünk szerint a maginfláció és az idei és jövő évi átlagos fogyasztói árindex egyaránt három százalék lehet.

Az adószűrt maginfláció ugyan magasabb volt decemberben a maginflációnál, a cigaretta árának emelkedése azonban csak az utóbbiban jelenik meg – mondta a Világgazdaság kérdésére Gárgyán Eszter, a Citibank elemzője. Kuti Ákos, az MKB Bank vezető elemzője az infláció kismértékű emelkedésére számít a tavaly decemberi 2,7 százalékhoz képest, amit a népegészségügyi termékadó és a dohánytermékek adókulcsának emelkedése indokol. Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos tanácsadója lapunk érdeklődésére közölte, hogy a januári áremelések fél százalékponttal emelhetik meg a fogyasztói árindexet.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Halász Ágnes, az UniCredit Bank vezető elemzője úgy számolt, hogy 0,26 százalékponttal emelték az árakat az év eleji adóváltozások, amit az olcsóbb üzemanyag ellensúlyozhat. Varga Zoltán, az Equilor elemzője felhívta a figyelmet, hogy jelentősen drágultak a pékáruk és egyes zöldségek, ami várhatóan a fő inflációs mutatóban is megjelenik. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a szolgáltatások 4 százalék feletti drágulására számít, amire csaknem hat éve nem volt példa.

Az egynapos betéti kamatot már az idei első fél évben meg­emel­­heti a jegybank, a deviza-kamat­csereügyletek (FX-swap) állományát azonban várhatóan csak az év második felében csökkenthetik

– mondta Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Gárgyán Eszter szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusban kezdheti meg a normalizációt, azonban az eurózóna növekedésének várható lassulása mozgásteret adhat az MNB-nek. Halász Ágnes szerint az MNB az idei első hat hónapban csupán egy alkalommal, nem konvencionális eszközzel hajthat végre szigorítást. Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese szerint a nem hagyományos eszköztár leépítésével kezdődhet meg a szigorítás, és már az első fél évben kamatot emelhet az MNB.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.