BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gördülékenyebbek lehetnek az őszi bértárgyalások

Legkésőbb november végéig, december elejéig egyezségre jutnának az áruházláncokkal a jövő évi béremelés mértékéről a szakszervezeti vezetők, a folyamatot pedig valóban gyorsítja, hogy már ismert a bérminimum 2020-as szintje.

Nagyban megkönnyíti a jövő évre vonatkozó bértárgyalásokat a kereskedelmi láncoknál, hogy már előzetesen eldőlt, 2019 után 2020-ban is 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege – mondta a Világgazdaságnak Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) elnöke, vagyis a bolthálózatok vezetőivel egyeztetve már a jövőre 210 600 forintra emelkedő bérminimum lesz a kiindulópont. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke ezzel egyetértve kiemelte:

reális cél a két számjegyű, legalább 10-12 százalékos béremelés.

Úgy látja, mivel kedvező makrogazdasági mutatókkal párosul a további járulékcsökkentés, felül lehetne vizsgálni a minimálbér és a bérminimum emelkedésének előzetesen megállapított mértékét, hiszen van olyan cég, amely eleve csak a csökkenő adó- és járulékfizetésen megspórolt összeg egy részét fordítja fizetésemelésre.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A KASZ és a KDFSZ elnöke is arról beszélt, hogy ezekben a hetekben mérik fel, az üzletláncok forgalma mennyiben felel meg az előzetes terveknek, ezáltal mekkora mozgásterük van a béremelésekre, mert nem lehet a szakszervezetek célja irreális bérkövetelésekkel bedönteni egy-egy vállalatot. Már több multival és magyar tulajdonú lánccal is egyeztetnek, és az eddigi tapasztalatok szerint kétfelé szakadt a mezőny:

vannak olyan piaci szereplők, amelyek az üzleti terv szerint teljesítenek, mások viszont számottevő mínuszban vannak.

Ahogy Karsai Zoltán fogalmazott, a vásárló a lábával szavaz, ha pedig egy áruháznál nem állnak jól a pénzügyi mutatók, annak az üzlethelyiségben is nyoma van: nem elég tiszta, rendezett, elmaradozik az árufeltöltés, nincs elég pénztáros.

Bubenkó Csaba szerint az elmúlt évek végeláthatatlan huzavonáiból tanulva minél előbb el kell kezdeni az egyeztetéseket, hogy az év végi ünnepek előtt már mindenki tisztán láthasson.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.