BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kedveznek a befektetőknek az EKB intézkedései

Gyakorlatilag teljesítette a piac elvárásait az Európai Központi Bank, az overnight betéti kamatot tíz bázisponttal mínusz 0,5 százalékra eresztették.

Gyakorlatilag teljesítette a piac elvárásait az Európai Központi Bank: a mai kamatdöntő ülésen hozott intézkedések megfelelnek a befektetők kívánalmainak. Az alapkamat és az egynapos hitelkamat marad nulla, illet 0,25 százalékon, az overnight betéti kamatot viszont tíz bázisponttal mínusz 0,5 százalékra eresztették. A közlemény várható kamatpályára vonatkozó részéből a Kormányzótanács kihagyta a dátum megjelölését, kizárólag az inflációhoz kötötte a pályát. Az intézmény úgy fogalmazott: a kamatok addig maradnak a mostani vagy még alacsonyabb szinteken, amíg az inflációs kilátások

„elégségesen közel” kerülnek a kétszázalékos szinthez, valamint ha a gyorsuló drágulást kellő inflációs nyomás is alátámasztja.

Az EKB emellett november 1-től újraindítja az eszközvásárlási programot is havi 20 milliárd eurós keretösszegben és október 30-tól elindítják a többszintű betétikamat-rendszert is, a rendszer részleteit később közlik. A bankoknak nyújtandó, hosszú távú refinanszírozási hitelprogram még el sem indult 3. ütemében (TLTRO III.) viszont változások lesznek, hogy jobban támogassa a banki hitelezést.

Hiszünk abban, hogy ez a csomag elég lesz

– ez volt Mario Draghi jegybankelnök fő mondanivalója.

Az EKB elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: a fenntartható növekedési pályához szükséges a tagállamok fiskális támogatása is: strukturális reformokat, a munkanélküliség csökkentését, a termelékenység javítását szeretné látni.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke
Fotó: Daniel Roland/AFP

Az eurót alaposan megrángatták a devizakereskedők, a közlemény után közel egy százalékot gyengült, majd a jegybankár sajtótájékoztatója után gyorsan visszaerősödött, késődélután már a reggeli szintekhez képest is erősebb volt. A közös deviza gyengülését a forint is megérezte: a 330,4-es szint alá erősödött, majd visszatért a 332 körüli szintekre. A piaci reakció alapján elképzelhető, hogy a befektetők első látásra elégedettek voltak az EKB döntésével, ám a sajtótájékoztató alapján finomították véleményüket és nem számolnak további lazítással.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.