BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bankot robbant a szilveszteri roham

Országos átlagban csökken ugyan a virsli forgalma a kiskereskedelemben, összességében azonban évről évre feljebb kúsznak a szilveszteri élelmiszer-kiadások, amihez a pezsgőre és borra szánt forintok is alaposan hozzájárulnak.

Tavaly decemberben ötmilliárd forintért csaknem négyezer tonna virslit vásároltak a magyarok, ami 3 százalékos értékbeli és 8 százalékos mennyiségi csökkenés 2017 decemberéhez képest – közölte a Világgazdasággal a Nielsen.

A szilveszter ugyanakkor erősen lendít az értékesítésen: no­vemberről decemberre csaknem 50 százalékkal ugrik meg a forgalom.

A feldolgozott húsok közül a virsli éves szinten 14 százalékot képviselt értékben 2018 novembere és 2019 októbere között. A piackutató szerint a sertésvirsli abszolút favorit, az értékesítés 55 százalékát teszi ki, míg a pulyka- és baromfivirslire egyaránt az eladások ötöde jut. Az is szembetűnő, hogy minden virslire költött öt forintból négy az előrecsomagolt verzióra megy. A 400 négyzetméteresnél nagyobb alapterületű üzletekben realizálódik az értékbeli forgalom háromnegyede. És ha már méret: a nagyobb kiszerelésű, egykilós virslikre irányul a kereslet harmada.

Fotó: VG

A főváros és környéke a teljes országos virsliforgalom bő harmadát adja. A klasszikus kísérő, a mustár értékbeli forgalma is 50 százalékkal ugrik meg novemberről decemberre. Tavaly, az év utolsó hónapjában ez 587 millió forintot jelentett a boltok kasszáiban, ami 6700 hektoliternek felel meg. A mustárt leginkább flakonos verzióban választjuk (50 százalék) 400 és 500 gramm közti kiszerelésben (29 százalék). Nem kérünk viszont a diétás mustárból: a hagyományos verzióé az értékbeli forgalom 99 százaléka. A gyártói márkák részesedése 2018 novembere és 2019 októbere között 2 százalékponttal nőtt, ezzel viszik a piac mintegy négyötödét.

December második felében a Tesco szerint is megnő a kereslet a virslik iránt. A hipermarketnél a Világgazdaságnak kifejtették, hogy a rangsorban feljebb kúsztak a nagyobb kiszerelésű (350, 500 grammos, 1 kilogrammos), illetve a prémiumtermékek.

Pezsgőből továbbra is az édes a legkeresettebb, a forgalom csaknem felét teszi ki, csak Budapesten népszerűbb a száraz pezsgő.

Az éves húsértékesítés negyede decemberben realizálódik, a halnál egyharmad az arány. Novemberhez képest 25 százalékkal teljesít jobban a húsok kategóriája, a csont nélküli karaj, a sertéslapocka, a sertéscomb, a darált hús és a csirkemellfilé a sláger. Az esztendő vége az online rendelésekben is 25-30 százalékos élénkülést hoz, a webes kosárérték az áruházi költések négy-ötszöröse.

Virsliteszt az ITM-nél

Szilveszter előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma huszonkét különböző fajta virslit vizsgált meg abból a szempontból, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és a termék címkéjén szereplő tájékoztatás mennyire felel meg a valóságnak. Az ellenőrzés a húsipari termékek fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára, szójamentességére terjedt ki. A két nem megfelelőnek bizonyult virsli esetében az egyik zsírtartalma meghaladta, a fehérjetartalma pedig nem érte el a címkén feltüntetett értéket. A másikban minimális mennyiségben ugyan, de kimutatható volt a szójafehérje, amely azonban sem az összetevők között, sem figyelmeztetésként nem szerepelt a csomagoláson. | VG

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.