BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Struktúrájának átalakítása révén rentábilissá válhat a hazai egészségügy

Az egészségügyi rendszer átalakítása három részre osztható: a fekvőbeteg-ellátó, a járóbeteg-ellátó és a korszerű diagnosztikai tevékenységet végző intézmények többletfinanszírozásának megújítására – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A kormány 36,5 milliárd forintból indította el a hazai egészségügyi ellátórendszer struk­túraátalakítását, amely a tervek szerint olyan gyorsan történik, ahogy a betegellátás lehetővé teszi – válaszolta a Világgazdaságnak Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a tegnapi tájékoztatón. Reményei szerint e lépések révén rentábilissá válik az egészségügy.

A kormány a múlt év végén döntött arról, hogy a kórházak 79,4 milliárd forintos adósságából rendez 42,8 milliárd forint lejárt tartozást, és 36,5 milliárd forintot fordít az adósság újratermelődésének megelőzésére.

Az idén 184 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint tavaly

– közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kórházak konszolidációja érdekében a miniszter szerint számos körülményen kell változtatni azért, hogy a korszerű, 21. századi ellátást a betegek szolgálatába tudják állítani. Így például újra kell gondolni és definiálni a tevékenységeket, ki kell alakítani a teendőknek megfelelő egészségügyi ellátórendszert, amelynek követnie kell a finanszírozási és a kapacitási kereteket.

Kásler Miklós
Fotó: MTI Fotó/Kovács Tamás

Kásler Miklós kiemelte, hogy az egészségügyi struktúra átalakítása három részre osztható:

  • a fekvőbeteg-ellátó,
  • a járóbeteg-ellátó
  • és a korszerű diagnosztikai tevékenységet végző intézmények többletfinanszírozásának megújítására.
  • Az állam 17,7 milliárd forintból támogatja azokat a kórházakat, amelyek amiatt igényeltek több forrást, mert a finanszírozási keretük felett láttak el speciális eseteket. A járóbeteg-szakellátók 15,7 milliárd forintot kapnak, a molekuláris biológiai vizsgálatok finanszírozását pedig 3,15 milliárddal egészíti ki az állam a miniszter felsorolása szerint.

    A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.