BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi lesz veled Brexit?

A fontot még nyomja a Brexit súlya, de kamatok és a részvényárfolyamok hamarosan normalizálódhatnak – vélik elemzésükben az Amundi elemzői.

A fontot még nyomja a Brexit súlya, de kamatok és a részvényárfolyamok hamarosan normalizálódhatnak – vélik most közzétett elemzésükben a francia Amundi elemzői. Az Egyesült Királyság kilépett az Európai Unióból, 2020. december 31-én éjfélig még pontosan ugyanúgy kereskedik az EU-val, mint eddig.

Addig kell tehát tető alá hoznia a feleknek egy kereskedelmi megállapodást, vagy – ha ez nem megy – kitolni a határidőt.

Ha ez sem sikerül, akkor január 1-től kizárólag a Nemzetközi Kereskedelmi Szervezet szabályai vonatkoznának az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmére, ami kereskedelmi sokkot okozna mindkét félnek, lévén ebben az esetben ellenőrizni kellene határt átlépő termékeket, és vámok lépnének életbe.

Fotó: AFP

Sokan vélik úgy, hogy ezt a határidőt nem sikerül majd betartani, mert az álláspontok túl messze vannak egymástól. Az Egyesült Királyság deklarálta, hogy teljes szabályozói függetlenséget akar fenntartani magának, az EU viszont azt érezteti, hogy valamiféle jogszabályi harmonizációt mégiscsak fontosnak tart.

Az Amundi elemzői szerint mindezek ellenére

jó esély mutatkozik arra, hogy ez a megállapodás létrejöjjön.

Az Egyesült Királyság oldalán Boris Johnson mögött stabilnak tűnő parlamenti többség áll, így nem kell attól tartani, hogy a miniszterelnök által kidolgozott, és az EU által elfogadott megoldást a brit parlament leszavazza. Az EU oldaláról az ad okot a bizakodásra, hogy a további tárgyalások során az EU-t nem motiválja keménykedésre az a szándék, hogy bent tartsa az Egyesült Királyságot az Unióban, hiszen ez a hajó már elment.

Hárommillió uniós állampolgár maradna Nagy-Britanniában

A brit belügyminisztérium adatai szerint meghaladta a 3 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz.

UK vs USA

Ugyancsak fajsúlyos kérdés, hogy hogyan zárulnak az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások. Donald Trump és Boris Johnson harsány stílusa ellenére az utóbbi időben kirajzolódott némi közeledés, de az biztos, hogy az USA kemény tárgyalópartner lesz, lévén ebben a viszonyban a kiindulási alap nem a teljes szabadkereskedelem, mint az EU esetében, és az is biztosra vehető, hogy az amerikai lobbiérdekek kő keményen érvényesülni fognak. Ennek ellenére az Amundi elképzelhetőnek tart egy pozitív meglepetést, de összességében inkább arra számít, hogy a tárgyalások jövőre zárulnak le. Ebben az esetben az is kérdés lesz, hogy ki nyeri az amerikai elnökválasztást, mert feltételezhető, hogy egy demokrata elnök kevésbé találná meg a hangot Johnsonnal, mint Trump.

Az angol gazdaság még nem érezte meg túlságosan a Brexit hatását,

de a növekedést negatívan befolyásolja a fennmaradt bizonytalanság, hiszen a neheze most következik. Az Amundi elemzője szerint ennek átvészelésében azonban segíthet az a GDP 0,5 százalékára tehető fiskális élénkítési csomag, ami megjelenhet a márciusi költségvetésben. Éppen ezért az Amundi azzal számol, hogy

a brit gazdaság 2020-ban 1,1, 2021-ben pedig 1,4 százalékkal növekedhet,

picivel gyorsabban, mint az EU gazdasága. Hosszabb távon ugyanakkor érvényesülhetnek a Brexit árnyoldalai, a kevésbé rugalmas munkaerőpiac, valamint a termelékenység lassabb növekedése miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.