BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kilábalás múlik a támogatás bővítésén

Ha elvesznek a jövedelmek, akkor az elmaradt fogyasztást nem pótolják be az emberek, emiatt a felpattanás sem lehet V alakú, vagyis elhúzódhat a válság.

A gazdaságvédelmi akcióterv második lépését ki kellene egészíteni, pótolni a jövedelmeket, ezután következhet a gazdaság újraindításának kérdése – mondta a Világgazdaságnak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Szerinte a leálló cégeknek nem nyújt kellő támogatást a Kurzarbeit jelenlegi formája. A szakértő úgy fogalmazott, hogy ki kellene tömni a vállalkozókat pénzzel, annak érdekében, hogy kifizessék az alkalmazottak béreit. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövedelem pótlásának akkor van értelme, ha a cégvezetők még nem küldték el a munkavállalóikat.

Számos olyan alkalmazott van, akin a jelenlegi szabályozás nem segít, ők várhatóan elveszítik az állásukat.

A szakember arra figyelmeztet, hogy a kkv-k bevétel hiányában kénytelenek lehetnek elbocsátani az alkalmazottakat, valamint sok cégnél túl későn aktiválódik a támogatási rendszer, így sok esetben már nem lesz meg az a munkahely, amelyet megvédhetne.

Fotó: Balogh Ákos / Veszprém Megyei Napló

Suppan Gergely szerint a jövedelempótló intézkedés késve érkezett, így akár több százezer dolgozót is elbocsáthattak, mire bejelentették a támogatást, ráadásul szigorú feltételekhez kötötték az igénybevételét.

A Kurzarbeitet nem kellene a munkahelyen való megjelenéshez kötni, és gálánsabb mértékű bérpótlékot kellene adni. A Takarékbank szakértője aláhúzta: ha elvesznek a jövedelmek, akkor az elmaradt fogyasztást nem pótolják be az emberek, és emiatt a felpattanás sem lehet V alakú, elhúzódhat a válság.

A gazdaságvédelmi csomag alapvető hiányossága, hogy a meglévő források újraosztásáról van szó, kevés az új, gazdaságba tett pénz, pedig a válságkezeléshez pont ez utóbbira lenne szükség

– hangsúlyozta Virovácz Péter. Az uniós források esetében is reallokációról van szó, egyedül az előlegeket engedik el, ami néhány százmillió eurós, szabadon elkölthető többletet nyújt a költségvetésnek. Az ING Bank elemzője szerint az akciótervben jó ötletek vannak, azonban a kivitelezés túlbonyolított. A programok célzottsága kedvező, viszont túl kicsi azok köre, akik élhetnek a kedvezményekkel.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.