BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A régiónk munkapiaca viszonylag ellenálló

Erősen megsínylik a járványt Közép-Európa gazdaságai is, de a munkanélküliségi rátájuk nem szökik fel annyira, mint egyes nyugati országokban. Pedig milliók költöztek haza a régióba, miután megjelent a fertőzés.

Tömegével özönlöttek vissza Közép-Európába a munkavállalók, miután a koronavírus miatt nyugaton sorban álltak le az üzemek és a szolgáltatók. Súlyos aggodalmakat keltett, hogy ez a régiónkban is nekilódíthatja a járványt, és a nyugaton látottnál is nagyobb feszültségeket okoz a munkaerőpiacon. Egyik sem történt meg.

A járványban elhunytak száma sokkal alacsonyabb, mint az EU nyugati és déli részén, és a fertőzöttek száma a régiónkban összesen is jóval kevesebb, mint egy-egy nagy uniós tagállamban.

Az EU átlagánál még Romániában is kedvezőbbek a munkanélküliség trendjei, ahova a járvány kezdete óta 1,3 millió ember özönlött vissza, tovább terhelve a régió többi országánál sokkal rosszabb helyzetben lévő állami költségvetést. A románok szerint legalább egyharmaduk aktívan munkát keres, és fontos szerepet vállalhat a mezőgazdaságban és az ipari termelésben.

Fotó: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa/AFP

Sérülékenységet okozó tényezők a korábban kielégíthetetlen munkaerőéhséggel küszködő Közép-Európában is bőven vannak.

A Scope Ratings hitelminősítő régiós áttekintése szerint például Lengyelország munkapiaci kitettsége azért nagy, mert magas az ideiglenesen alkalmazásban állók és az önfoglalkoztatók aránya. Magyarország a globális értékláncoknak erősen kitett, és ugyanezt a sérülékenységet Csehországgal kapcsolatban is emlegetik az elemzők. Világos, hogy a régió munkaerőpiacai erősen függnek attól, milyen gyorsan tér magához a nyugat-európai termelés. A közép-európai gazdaságok azonban várhatóan kevésbé sínylik meg a válságot, mint a nyugati partnerek, és sokkal jobb állapotban vannak, mint egy évtizede, a globális pénzügyi válság éveiben.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.