BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Taroltak a kínaiak a részvénypiacokon

Volatilisak maradhatnak az év második felében a részvénypiacok, ennek ellenére érdemes lehet új vállalatoknak megjelenniük a tőzsdéken.

Elképesztően gyengén alakultak áprilisban és májusban globális összevetésben az elsődleges nyilvános részvénykibocsátások (IPO), de az év második felére már jobbak a kilátások – derül ki az EY hétfőn publikált, negyedéves jelentéséből. A bevezetések száma e két hónapban 97-re csökkent, vagyis megfeleződött, míg a bevont 13,2 milliárd dollár befektetői tőke 67 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2019 negyedik és ötödik hónapjában. Paul Go, az EY globális IPO-vezetője szerint a júniusra sokat javuló számok – 89 vállalat emelt tőkét, összesen 27,9 milliárd dollárért – azonban már azt mutatják, hogy a jól előkészített IPO-k sikeresek lehetnek a második fél évben, annak ellenére, hogy a részvénypiacokon nagy volatilitás várható.

Az első fél év mérlege: 19 százalékkal kevesebb kibocsátás, és 8 százalékkal visszaeső tőkebevonás.

Fotó: AFP

Az Egyesült Államokban 81 vállalat tudhat maga mögött sikeres IPO-t, összesen 24,5 milliárd dollárt vontak be a befektetőktől, de mindkét számadat 30 százalékkal marad el a tavalyi első félévitől. Ennél is nagyobb, 50 százalékos a visszaesés az EMEIA (Európa, Közel-Kelet, India, Afrika) térségben, ahol mindössze 68 társaság vált nyilvános részvénykibocsátóvá, ők összesen 10 milliárd dollárt kaptak az értékpapírokért.

A befektetői tőke inkább az ázsiai térségben találta meg a számításait, a térség IPO-tranzakcióira 56 százalékkal több, 35 milliárd dollár érkezett. Javarészt Kínába, ahol 72 százalékkal, 30,9 milliárd dollárra nőtt a kibocsátásokból származó bevétel.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.