BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A tartós fellendülésre még várni kell

Az Európai Központi Bank és a független elemzők is egyetértenek abban, hogy nem várható gyors, V alakú gazdasági fellendülés Európában. Az európai bankoknál 800 milliárd eurónyi hitelveszteség halmozódhat fel, ha az országok megint leállásra kényszerülnek.

A z euróövezet gazdaságát fenyegető veszélyek nem csökkentek – figyelmeztet Fabio Panetta, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatósági tagja. A döntéshozó a La Repubblica lapnak azt nyilatkozta, hogy nem látja indokoltnak a jegybank sosem látott méretű eszközvásárlási programjának módosítását.

Az EKB a korábbi döntésének megfelelően a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) keretében 1,35 ezermilliárd euró értékben adósságot vásárol, valamint támogatja a bankok hitelkihelyezését.

 

Fotó: AFP

A döntéshozó szerint az ipari termelés legfrissebb adatai javulást mutatnak az előző negyedévhez képest – különösen a kiskereskedelem és a beszerzésimenedzser-index felpattanó számai biztatók –, de erre a gazdasági tevékenység korábbi katasztrofális csökkenése és a gazdaság fellendítését célzó kormányzati intézkedések miatt lehetett számítani.

Panetta azonban hangsúlyozta, hogy ennek alapján még túl korai lenne győzelmet hirdetni, hiszen az euróövezet gazdasága valószínűleg nagyobb visszaesést mutat a második negyedévben, mint az év első három hónapjában, amikor 3,6 százalék volt a visszaesés az előző év azonos időszakához képest.

Emellett várható, hogy a gazdasági aktivitás jóval a koronavírus-járvány előtti szint alatt marad, és valószínűleg 2022 vége előtt nem is tér oda vissza.

Amíg nem vagyunk biztosak abban, hogy a válság negatív hatásai végleg megszűntek, erős monetáris ösztönzőket kell alkalmaznunk a fellendülés megszilárdítása érdekében, ezáltal fenntartva a megfelelő inflációs szintet is

– tette hozzá.

Számítások szerint az EKB által márciusban bejelentett vásárlási programok és a refinanszírozási műveletek az infláció 0,8 százalékpontos és a bruttó hazai termék 1,3 százalékpontos kumulált növekedését válthatják ki az eurózónában.

A teljes cikket elolvashatják a Világgazdaság keddi számában

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.