BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz százalékkal eshetett a GDP a második negyedévben

A PM által számolt heti gazdasági index a második negyedévre 9,9 százalékkal csökkenő GDP-t prognosztizál 2019. április–júniusához képest.

A GDP 5 százalékos csökkenésére számítunk 2020-ban, de a Pénzügyminisztérium (PM) által felvázolt gyorsabb talpra állás esetén elképzelhető, hogy 4 százalékos lesz a visszaesés – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán tette közzé a Pénzügyminisztérium által számolt heti gazdasági indexet (HGI), amely

a második negyedévre 9,9 százalékkal csökkenő GDP-t prognosztizál 2019. április–júniusához képest.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A HGI legfrissebb, június 29-től jú­lius 5-ig tartó adata mínusz 2,3 százalékos visszaesést mutat az előző évhez képest. Az ING Bank szakértője reálisnak tartja a 7-10 százalékos visszaesést a második negyedévre. A harmadikra a PM gyors felpattanást prognosztizál, ám nem kizárt, hogy elhúzódik a talpra állás, a HGI mindenesetre kilábalást jelez. Virovácz Péter hozzátette: a GDP eleve egy sokat vitatott mutató, ráadásul a HGI még kiforratlan, ám a válsághelyzetben hasznos mutató, amely segítheti a tervezhetőséget, ezért célszerű lenne minden héten publikálni az adatot.

A következő hónapokban kiderül, hány munkahely szűnt meg, mennyi beruházást mondtak vissza végleg és hány cég megy csődbe, ezek alapján lehet majd megállapítani a gazdaság felfutásának sebességét

– mutatott rá az ING Bank elemzője. Az Egyesült Királyság nemrég vezette be a havi GDP-adat publikálását, ami ugyan pontatlan, de a trendeket jól mutatja, valamint a Magyar Nemzeti Banknak is van heti adata, ám ezt nem publikálják – jelezte Virovácz Péter.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.