BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét megszavazta a román parlament a nyugdíjemelést

Az ország gazdasága 4 százalékkal eshet az idei évben.

Alapos, az ország büdzséjét teljesen felülíró módosításokkal fogadta el a baloldali többségű bukaresti parlament kedden a jobbközép román kormány által kidolgozott költségvetés-kiigazítást.

A megszavazott törvény értelmében nem a kormány által javasolt 14, hanem 40 százalékkal emelkednének a nyugdíjak Romániában, ugyanakkor jelentős bérpótlékban részesülnének a közalkalmazottak.

A 40 százalékos emelést a törvényhozás által tavaly – alkotmánybírósági döntés után – jóváhagyott jogszabály írta elő, a kormány azonban nemrég rendelettel felülírta azt, csak 14 százalékos nyugdíjemelést irányozva elő szeptembertől. Florin Citu pénzügyminiszter a keddi parlamenti vitán leszögezte, hogy a költségvetés nem engedi meg az ilyen mértékű emelést. A tárcavezető kétszínűséggel vádolta meg az ellenzéki szociáldemokratákat, egy kiszivárgott belső jelentés szerint ugyanis az előző kormány pénzügyminisztere már tavaly felhívta a figyelmet, hogy nincs anyagi fedezet az intézkedésre.

Fotó: AFP

Ez teljesen a levegőbe röpítheti az országot

– jelentette ki Citu. Ludovic Orban miniszterelnök közölte: megtámadják az alkotmánybíróságon a büdzsékiigazítás végleges formáját. A liberális kormány azzal érvel, hogy miközben az év elején 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak, a koronavírus-járvány miatt a GDP nem nőni, hanem várhatóan több mint 4 százalékkal esni fog az idén. Az intézkedéseket egyébként heves politikai vita övezi, vasárnap ugyanis helyhatósági, decemberben pedig parlamenti választást rendeznek Romániában.

A Román Nemzeti Bank éppen a szavazás napján tette közzé konvergenciaelemzési jelentését, amelyben rámutat: a nyugdíjpont 40 százalékos emelése 2021-ben 11 százalék fölé növelné a GDP-arányos államadósságot. A jegybank szerint mindez rendszerszintű kockázatot okozhatna az államháztartás helyzetének romlása miatt, és olyan reakciók érkeznének a pénzügyi piacoktól, amelyek alaposan megnehezítenék jövőre a román gazdaság kilábalását a válságból. A bukaresti költségvetési tanács, továbbá az elemzők többsége is arra figyelmeztet, hogy a járvány okozta nehéz helyzetben el kell kerülni az öregségi járandóság 40 százalékos emelését, mert ez destabilizálhatja a gazdaságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.