17,8 millió kilogramm szőlőt dolgozott fel idén a Varga Pincészet. Az időjárás nem siettette a szüretet, a jó minőségű egészséges szőlőt tervszerűen, gondosan lehetett feldolgozni, ami így együtt kiváló minőségű borokat eredményezett. Az évjárat a fehér és vörösborok készítésére egyaránt kedvező volt.
„Apáink és nagyapáink még szeptemberben és októberben szüreteltek – meséli Varga Péter alapító tulajdonos – az időjárás változása és néhány korai új fajta a Csabagyöngye, az Irsai elterjedése miatt, az elmúlt 15-20 évben mi már augusztus elején kezdjük és általában október első hetében fejezzük be az úgynevezett nagyszüretet, amibe a kisebb mennyiséget jelentő késői szüretelés, vagy jégbornak való szőlő nem számít bele. A Varga Pincészet idén szüretelt 28. alkalommal, de a mi történetünkben még nem fordult elő, hogy a szüret három hónapon keresztül augusztus elejétől, október végéig tartson.
A szüret elhúzódása lehetővé tette pincészetünk történetének legtervszerűbb, legoptimálisabb szőlőfeldolgozását. Pedig féltünk tőle, hogy ha a pandémia a szüretben tör ránk, akkor akár tőkén is maradhattak volna szőlők, hiszen ebben a munkacsúcsban nem tudunk tömegesen embereket helyettesíteni.
Szerencsére a közel 200 munkatársunkból egyelőre csak négyen fertőződtek meg és ők is a szüret után.”
Az időjárás és a környezeti feltételek ebben az évjáratban sok szempontból kedveztek a szőlőknek. A csapadék és a napsütéses órák száma elegendő volt egy kiváló évjárat megszületéséhez, és hőségriadótól sem kellett félteni a tőkéket. A szüreti időszak legnagyobb részében nem volt eső, a szőlő egészséges volt, ezért nem volt ok a sietségre. A szeptemberi és októberi hűvös hajnalok után ragyogó napsütés kísérte végig a napi munkákat, aminek a szüretelők és a szőlők is örültek. A tervszerű, lassú ütemben történő feldolgozással a borászok teljes mértékben meg tudták őrizni a szőlőkben lévő minőséget. Október közepén viszont nagy mennyiségű csapadék érkezett, ami miatt a gépek és az emberek nem tudtak bemenni az ültetvényekre. Így több helyen még novemberben is szüreteltek.
Pincészetünk idén 17,8 millió kilogramm szőlőt dolgozott fel, ebből 1,6 millió volt a saját termelésű
- folytatta Varga Máté Péter ügyvezető tulajdonos. – Ez a mennyiség 0,8 millióval elmarad az előző évitől, de így is meghaladja a palackos értékesítésünkhöz szükséges 15-16 millió kilogrammot. Eszerint ebből az évjáratból is lesz lehetőségünk mintegy 1,5-2 millió litert folyóborként is exportálni. Egri borvidéki birtokunk teljesítménye egyre jobban felzárkózik a balatonihoz, idén Feldebrőn már 8,6 millió kilogrammot dolgoztunk fel a badacsonyörsi 9,2 millióval szemben.
Mi bortermelők vörös vagy fehérborosként szoktuk jellemezni az évjáratokat, a 2020-as évjáratról mindkettő elmondható. Fehérborok szempontjából kimagasló minőséggel számolunk mind az illatos, korai fajták, így a rozék, mind pedig a nagy testű késői szüretelésű fehér tételeink esetében, és akadnak olyan vörösök is, melyekre minden bizonnyal még évekig emlékezni fogunk.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.