BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel 24 milliárd frankba kerül Svájcnak az atomenergia kivezetése

Svájcban 2017 májusában döntöttek népszavazáson az atomenergia fokozatos kivezetéséről és a megújuló erőforrások erősebb támogatásáról.

Svájcnak 23,8 milliárd svájci frankba (nyolcezer milliárd forint) kerül majd az atomenergia fokozatos kivezetése – közölte az illetékes kormánybizottság péntek este.

A tájékoztatás szerint

az atomerőművek leállítása 3,8 milliárd svájci frankot, a radioaktív hulladékok kezelése pedig további 20 milliárd svájci frankot emészt fel.

Ezzel a költségek 372 millió svájci frankkal meghaladják az eredetileg tervezett kiadásokat.

Fotó: MTI/EPA/Steffen Schmidt

Az atomenergia fokozatos kivezetésére a kormány egy leállítási és hulladékkezelési alapot hozott létre, amelybe az atomerőművek üzemeltetői fizetnek be. A költségeket ötévente újraszámítják független szakértők bevonásával.

Svájcban 2017 májusában döntöttek népszavazáson az atomenergia fokozatos kivezetéséről és a megújuló erőforrások erősebb támogatásáról. Akkor a svájci választópolgárok 58,2 százaléka támogatta ezeket a célkitűzéseket.

Az alpesi országban nem építhetők újabb atomerőművek, a meglévők pedig tovább üzemeltethetők, amíg a felügyeleti hatóság biztonságosnak minősíti őket. 2019 decemberében állították le a mühlebergi atomerőművet Berntől nyugatra. Négy reaktor van még üzemben Beznauban, Gösgenben és Leibstadtban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.