BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áprilistól meglódulhat az eurózóna gazdasága

A járványhelyzettől függ az eurózóna gazdaságának gyors talpra állása, a kilátások azonban egyelőre nem túl biztatók. A vakcinagyártás felfuttatása érdekében az Európai Bizottság egyeztet több száz gyártóval.

Az eurózónának minden esélye megvan a gazdaság talpra állításához, a GDP ugyan az első negyedévben még 0,4 százalékkal zsugorodni fog az előző három hónaphoz képest, a második negyedévben azonban már 1,5, a harmadikban pedig 2,2 bővülést várnak negyedéves bázison a müncheni Ifo, a zürichi KOF és a római Istat elemzői. Ehhez azonban egyetlen feltétel teljesülnie kell – ez pedig a koronavírus-járvány lassulása. A VG-hez is eljuttatott közlemény szerint egyetértés van közöttük abban is, hogy

az infláció az év első három hónapjában 1,1, a másodikban további 1,8, a harmadikban pedig 2,1 százalékra nő lesz az előző év azonos időszakához képest.

A gyenge évkezdet után az április és június közötti időszakban a befektetések és a háztartások kiadásai is növekedésnek indulhatnak, míg a feldolgozóipar máris felfelé tartó szakaszban van az egész euróövezetben.

Az alapfeltétel teljesülése szempontjából azonban egyelőre nagyon bizonytalan a helyzet, az oltási kampány változatlanul lassabb a reméltnél, a járvány pedig nem gyengül, éppen ellenkezőleg.

Franciaországban a kórházi mutatók az őszi hullám tetőzéséhez közelítenek, ezért a szakemberek újabb korlátozásokat szorgalmaznak. A kormány azonban egyelőre kivár, bár „minden eshetőség szóba jöhet” – hangsúlyozta a France Info rádiónak adott hétfői interjúban Bruno Le Maire pénzügyminiszter. Elismerte, hogy a járványhelyzet romlik, és megígérte, hogy mindent megtesznek az emberek megvédése érdekében, de szerinte az országnak a lehető legtovább el kell kerülnie a további szigorításokat.

Kizárta, hogy módosítanának az engedélyezett boltok és szolgáltatások listáján, így az élelmiszert, könyvet, virágot és csokoládét áruló üzletek, valamint a fodrászatok még az ország 19, legmagasabb veszélyeztetettségi kategóriájába tartozó zónájában is nyitva maradhatnak.

Fotó: Shutterstock

Emmanuel Macron elnök sem akar teljes, immár harmadik országos zárlatot, de elismeri, hogy valószínűleg szükség lesz bizonyos szigorításokra.

A következő napokban megvizsgáljuk az eddigi korlátozó intézkedések hatásait, és ha szükséges, hozzunk új rendelkezéseket

– nyilatkozta a Le Journal du dimanche című hetilapnak. Az esetleges újabb korlátozások megvitatására szokás szerint a szerdai kormányülés előtt ül össze az egészségügyi védelmi tanács. Próbálják felgyorsítani az oltási kampányt is, Macron reményei szerint „néhány héten belül” utolérik e téren a briteket. A héten várhatóan hárommillió adag érkezik az országba, amelyet azonnal fel akarnak használni.

Hétfőig 7,75 millióan (11,5 százalék) kapták meg az első adagot, 2,65 millióan (4 százalék) pedig mindkettőt.

Az elegendő oltóanyag biztosítása érdekében az Európai Bizottság hétfőn és szerdán egyeztet több mint 300 vállalattal a gyártás felfuttatásáról és az ellátási láncban meglévő akadályok felszámolásáról.

Az oltással Európában az Egyesült Királyság áll a legjobban, ahol a felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka megkapta már a vakcinát. Ennek köszönhetően hétfőn a terveknek megfelelően feloldották Angliában a csaknem három hónapja elrendelt kijárási korlátozásokat. Többek között megnyíltak a szabadtéri sportlétesítmények, de a vendéglátóhelyek, a nem alapvető fontosságú közszükségleti cikkeket árusító üzleteknek, az edzőtermeknek és a szórakoztató létesítmények továbbra is zárva tartanak.

Szlovénia viszont hétfőtől szigorított határátlépési feltételein, a beutazáshoz 48 órásnál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatni, amelyet valamelyik európai uniós vagy schengeni tagállamban kell elvégezni. Ugyancsak ezekben az országokban kiállított oltási igazolvánnyal, vagy a korábbi fertőzést tanúsító igazolással kiváltható a teszt, a volt jugoszláv tagállamok viszont vörös listára kerültek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.