BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javította a tavalyi GDP-adatot a statisztikai hivatal

Az ipar és az export húzták a gazdaságot a tavalyi negyedik negyedévben.

Az előző negyedévhez képest 1,4 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,6 százalékkal csökkent a magyar bruttó hazai termék (GDP) – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

A második becslés számai javultak, az előzetes adatközléskor negyedéves alapon 1,1 százalékos növekedésről és éves alapon 3,7 százalékos csökkenésről számolt be a statisztikai hivatal. A 2020-as visszaesés mértéke 5,1 százalékról 5 százalékra javult.

Jól húzott az ipari export

A bruttó hazai termék 2020. negyedik negyedévi, 3,6 százalékos csökkenéséhez termelési oldalon a szolgáltatások 3,2, a mezőgazdaság 0,2, az építőipar pedig szintén 0,2 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a leginkább (1,1 százalékponttal) a szállítás, raktározás fogta vissza a GDP-t. Az ipar 0,4 százalékponttal javította a gazdasági teljesítményt. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 1,8, a bruttó felhalmozás pedig 2,4 százalékponttal járult hozzá a GDP-csökkenéséhez. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,6 százalékponttal növelte a gazdasági teljesítményt.

Az ipar teljesítménye 2,2, ezen belül a feldolgozóiparé 2,4 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a közúti jármű gyártása és a villamosberendezés-gyártás növekedése járult hozzá az ipar bővüléséhez. Az építőipar hozzáadott értéke 3,9, a mezőgazdaságé 5,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 5,7 százalékkal csökkent. A legnagyobb visszaesés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (–51,1 százalék), illetve a szállítás, raktározás (–20 százalék) nemzetgazdasági ágban volt.

Fotó: Shutterstock

A háztartások tényleges fogyasztása 4,2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 3,4 százalékkal csökkent. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása ennél nagyobb mértékben, 6,1 százalékkal lett alacsonyabb az egy évvel korábbinál, miután a nem rezidensek (pl. turisták) fogyasztási kiadása jelentős mértékben visszaesett a negyedik negyedévben is. Ezen belül a tartósság szerinti összes csoport – azaz a tartós (–2,6 százalék), a féltartós (–5,1 százalék), a nem tartós (–0,6 százalék) termékek, illetve a szolgáltatások (–12 százalék) – esetében visszaesett a hazai fogyasztási kiadások volumene. A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 2,7 százalékkal alacsonyabb lett.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás a negyedik negyedévben 1,2 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 8,1 százalékkal csökkent. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában – folyó áron – aktívum keletkezett, 337 milliárd forint értékben. Mind az export, mind az import volumene nőtt (1,7 és 0,9 százalékkal). Az áruforgalomban a kivitel 9,6, a behozatal 3,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 25,8 , importja 13,1 százalékkal zuhant.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.