BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jobban védik Ausztriában az otthonról dolgozókat

Az osztrákoknál az otthoni munkavégzés továbbra is önkéntes, és a dolgozó és munkáltató közti megállapodáson alapul. A vállalatoknak mostantól digitális munkaeszközöket is biztosítaniuk kell a távmunkát végzők számára – írja a Kurier osztrák hírportál.

Ausztriában április 1-jétől az otthoni munkavégzésre új munkaügyi és társadalombiztosítási szabályok vonatkoznak – írja a Kurier.

Áprilistól a home office-ban dolgozókat az otthoni munkahelyi balesetekre kiterjedő balesetbiztosítás is védi, és a háztartás tagjainak nem kell felelősséget vállalniuk a munkáltató munkaeszközeinek esetleges károsodásáért.

Az otthoni munkavégzést egy írásos megállapodás szabályozza a munkavállaló és a a munkáltató között.

A távmunka továbbra is önkéntes marad, és csakis „lakásból” végezhető, vagyis a nyilvános közösségi terek és a kávéházak nem tekinthetők otthoni irodának.

A munkavállaló a saját otthonán kívül egy másodlagos lakóhelyeken vagy egy közeli rokon lakásán is tartózkodhat a munkavégzés közben.

Fotó: Shutterstock

A vállalatoknak az otthoni munkavégzéshez szükséges digitális munkaeszközöket – például laptopokat – is biztosítaniuk kell a dolgozók számára.

Továbbá a dolgozó amennyiben a naptári évben legalább 26 napot otthonról dolgozik, az ehhez szükséges

ergonómiai felszerelések vásárlására – különösen az íróasztal, a forgószék, a lámpa vételre – elszámolhat 300 eurót bevételhez kapcsolódó kiadásként 2020-ra, és 2021-re is.

Az otthoni munkavégzésre vonatkozó adójogi szabályozás visszamenőleges hatállyal vonatkozik a tavalyi évre is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.