BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a német ipar

Németországban a vártnál jobban nőtt az ipari termelés márciusban.

Németországban a vártnál jobban, 2,5 százalékkal nőtt az ipari termelés márciusban az előző hónaphoz mérve, miután az előző két hónapban csökkenést jegyeztek fel. Elemzők kisebb, 2,3 százalékos növekedést vártak, a januári 2,2 és a februári 1,9 százalékos visszaesés után – közölte a Destatis.

A legnagyobb mértékben az építőipar nőtt, 10,8 százalékkal, amely az előző hónapokban rendre alulteljesített a szokatlanul hideg téli időjárás miatt, ez pedig döntő szerepet játszott az ipari januári és a februári visszaesésében is.

A járvány miatt bevezetett korlátozásokat megelőző utolsó hónap, 2020 februárjához képest 4,3 százalékkal volt kisebb a márciusi összteljesítmény, míg tavaly egész évben 8,5 százalékos volt a visszaesés. Éves összevetésben 5,1 százalékkal nőtt az ipar márciusban, az alacsony tavalyi bázisérték miatt, míg februárban még 6,8 százalékos volt az éves elmaradás.

Fotó: THOMAS KIENZLE / AFP

Európa legnagyobb gazdaságában az ipar jó teljesítményéhez az is kellett, hogy a külső piacokon erőteljes volt a német termékek iránti kereslet: márciusban már a tizenegyedik egymást követő hónapja nőtt Németország exportja, a növekedés üteme pedig több mint a duplája volt a vártnak. Márciusban az előző hónaphoz képest a kivitel értéke 1,2 százalékkal nőtt. Elemzők szerényebb, 0,5 százalékos bővülésre számítottak a februári 1 százalékos emelkedés után. A behozatal értéke februárral összevetve márciusban 6,5 százalékkal emelkedett, ami jócskán meghaladta az elemzők által várt 0,7 százalékot.

Az export és az import növekedésében főként a Kínával való kereskedelem erősödése áll: márciusban az oda történő export 37,9 százalékkal, míg az onnan származó import 46,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve.

Az Egyesült Államokba a kivitel 8,8 százalékkal, míg az import 1,5 százalékkal nőtt. Mindezek miatt a kereskedelmi mérleg többlete 14,3 milliárd euróra csökkent márciusban a februári 18,9 milliárd euróról. Tavaly a kereskedelmi mérlegben 179,1 milliárd euró többlet keletkezett, míg 2019-ben még 224 milliárd euró volt az aktívum.

Kicsit nőtt a francia ipar

Márciusban a vártnál jóval kisebb mértékben, 0,8 százalékkal nőtt a francia ipari termelés az előző havihoz képest, és továbbra is jócskán elmarad a válság előtti szinttől – közölte az Insee. Elemzők 2 százalékos növekedést vártak márciusra, a februári 4,8 százalékos visszaesés után. Az ipari termelésen belül a feldolgozóipar 0,4 százalékkal növekedett havi bázison. Emellett tovább nőtt a külkereskedelmi hiány, márciusban 6,1 milliárd euróra, hét hónapja a legnagyobbra, a februári 5,1 milliárd euróról. Az export 2,6, az import 5,4 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi aktivitás még így is elmarad a válság előtti szinttől.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.