Szeptembertől helyi termelőktől származó ellenőrzött minőségi élelmiszerekkel, és átlagosan 15 százalékkal drágább ételekkel találkozhatnak az iskolai menzákon és munkahelyi konyhákon étkezők – hangzott el a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) konferenciáján.
A 2020-ban megalkotott kormányrendelettel egy új időszámítás indult el a közétkeztetésben – mondta Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke. Jelenleg a hazai közétkeztetés piaca 200 milliárd forintra tehető. A rendelet március 1-től hatályos, de az új menzarendelet szeptember 1-től lép életbe.
A konyhákon 2022-től az alapanyagok 60 százalékának helyi termelőktől kell származni, 2023-tól pedig már ételek összetevőinek 80 százalékát a rövid ellátási láncon keresztül kell beszerezni.
A megújuló menzákra beszállító termelőktől jelentős, akár évi 20 milliárd forinttal magasabb adóbevételek érkezhetnek majd a központi költségvetésbe
– mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. Az államtitkár hangsúlyozta,
ha minden évben egymilliárd forinttal tud emelkedni a menzákra beszállít cégektől származó adóbevételek összege, az évente 0,9 százalékos GDP emelkedést jelenthet.
Az új rendelet nem csak a közétkeztetési szolgáltatók számára irányoz elő kötelezettséget, feladatokat, hanem a hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) számára is – mondta Bognár Lajos főállatorvos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte, jelenleg 7172 minősített közétkeztető főzőkonyha és 4565 tálalókonyha van. Csak olyan konyha nyújthat majd szolgáltatást, amely átesett a Nébih auditján.
Statisztikai adatok szerint a konyhák 15,4 százaléka vizsgázott jelesre, és közel 38 százalékuk négyes minősítést kapott, a többieknek van még mit bepótolni, és intézkedési tervet kell készíteni. Kiemelte, a transzparencia hívei, ezért a konyhák listája és az őstermelők, az öko termelők és a termelői csoportok listája is fent lesz a Nébih oldalán. A hatóság ezek mellett létrehozta termelők, élelmiszer előállítók, köztes szereplő, a közétkeztetési szolgáltatók adatain alapuló információs rendszert és nincsenek kizárva a külföldi szereplők sem.
A menzákon naponta 1,5-2 millió ember étkezik. A kamara feladata az lesz, hogy a mediátor szerepet felvállalja azért, hogy a legkisebb termelő is részt vehessen a közétkeztetésben – mondta Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke. A pályázatokat úgy kell kiírni, hogy ezeknek a tendereknek a kistermelők is meg tudjanak felelni – tette hozzá. Jó és működő példák között említette a szarvasi gyermekétkeztetési modellt. A településen az önkormányzat létrehozott egy gyermekétkeztetési nonprofit kft.-t és a projektben az önkormányzat folyamatosan együtt gondolkodik a szülőkkel.
Évtizedeken keresztül a közétkeztetést az olcsóság definiálta, de jövőben ez nem lehet a legfontosabb szempont
– mondta Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségnek az elnöke, a Bonafarm PR és vállalati kapcsolatok igazgatója. A közétkeztetés az egyik legszabályozottabb étkeztetési formává válik a napjainkban. Kiemelte, ha a jogalkotó szándéka teljesül és a közétkeztetés elmozdul a tömegtermék alapú szolgáltatásból, a minőségi termék alapú szolgáltatásba, akkor emelkedni fog a lokális termék előállítók szerepe. Közeledni fog egymáshoz az előállító és a fogyasztó, növekszik a friss alapanyagok szerepe és a kisebb termelők szerepe is erősödni fog. Hangsúlyozta, minőséget csak úgy lehet elérni, ha a termelőkre szánt önköltség is emelkedni fog.
A közétkeztetésre szánt támogatás idén 86,2 milliárd forintot tesz ki, jövőre pedig 87,2 milliárd forintot szánnak rá, ami 1,2 százalékos emelkedés csupán
– mondta Páger Zsolt, a Hungast fejlesztési igazgatója. Hozzátette: ahhoz, hogy a rendeletben meghatározott szabályok megvalósulhassanak, egy 10-15 százalékos emelkedésre lenne szükség.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.