Elkezdte apasztani a közétkeztető cégek profitját az erősödő költségnövekedés, ráadásul a negyedik hullám miatt ismét nagyon ingadozik, de inkább nő a lemondott menzai étkezések száma.
Az intő jelek alapján a kétfogásos ebédért nem sokáig tartható az iskolai menzákon a napi 400-500 forintos térítési díj, amelyet az önkormányzatok egészítenek ki a közétkeztető cégekkel kötött szerződésük szerint.
Ebből a közbeszerzési pályázaton kiválasztott ajánlatban szereplő összegből biztosítják a napi menüt a velük szerződött vállalkozások. A már csak két évre köthető szerződések inflációkövetők, azaz a közétkeztető cégek januártól automatikusan cirka 6,5 százalékkal nagyobb számlát állíthatnak ki az önkormányzatoknak.
Kérdés, hogy ez mire lesz elég, mert a költségek tényleges növekedése az év végén felgyorsulni látszó folyamatok miatt jóval meghaladja az éves inflációt
– vetette fel a VG-nek Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (Vimosz) közösségi étkeztetési szekciójának vezetője.
A vállalkozások önköltsége annyira megnőtt az ágazatban, hogy az a gazdálkodás biztonságossá tétele érdekében akár 30 százalékos áremelést is indokolhat. Az előző két tanévben tetemes bevételtől elesett közétkeztetőkre újabb csapást mérhet a kiadások tervezhetetlen mértékű, többek számára már kigazdálkodhatatlan növekedése, hiszen költséget már csak leépítéssel csökkenthetnének, ez azonban a munkaerőigényes, egyben munkaerő-hiányos ágazatban visszafordíthatatlan következményekkel járhat.
Korábbi adatok szerint egymillió óvodás és egymillió iskoláskorú gyermek étkezik a közétkeztetési rendszerben a helyi önkormányzattal kötött szerződés alapján.
Sáfár Ferenc szerint az önkormányzatok is kénytelenek lehetnek jócskán megemelni a térítési díjakat.
Az olcsó étkezés ideje lejárt, a szociálisan rászorulók támogatására az állam 87 milliárd forintot biztosít. Az intézményi étkeztetés tényleges költségéből – az óvodások és a kisiskolások esetében napi két-háromszori étkezésről van szó – többet kell a szülőknek fizetniük nettó 400-500 forintnál,
hiszen most az önkormányzatok és a vállalkozások állják a többletköltségeket. Az egyik az adóbevételekből biztosítja az olcsó étkezést, a másik a saját profitjából, amelynek eltűnése egy gazdasági vállalkozás végét jelenti a szakmai szövetség tagozatvezetője szerint.
A közétkeztetőket is érinti az üzemanyagok hatósági árazása, hiszen minden kiszállítás kétszeri út, de a tevékenységükben nem az üzemanyag a legnagyobb kiadási tétel – mondta Sáfár Ferenc. A hathetes forgó étlappal dolgozó cégeknek a hirtelen költségmozgások okozzák a legnagyobb kihívást, ami a járvány miatti napi lemondások számából és az alapanyagok váratlan és drasztikus drágulásából adódik össze. A Vimosz illetékese szerint a mainál rugalmasabb közétkeztetési szerződéses gyakorlatra lenne szükség, hogy a költségnövekedést egyenlő arányban viseljék az érintettek.
A közétkeztetési piac éves nagysága több mint 130 milliárd forint. Az ágazatban mintegy húszezer alkalmazott dolgozik, a beszállítókkal együtt körülbelül százezer. A munkahelyi étkezdék is a közösségi étkeztetés kategóriájába tartoznak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.