BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Üzemanyagárak ügyében küldött levelet Magyarországnak az Európai Unió biztosa

Kötelezettségszegési eljárással fenyegetik Magyarországot az eltérő üzemanyagár alkalmazása miatt.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa szerdán felszólította Magyarországot, hogy függessze fel a külföldi rendszámú autók eltérő árú üzemanyagának értékesítését, ellenkező esetben kötelezettségszegési eljárást indítanak – derül ki a Reuters által látott európai bizottsági levélből.

Magyarország korábban bejelentette, hogy a 7,5 tonnát meghaladó tömegű és a 3,5 tonna feletti külföldi rendszámú teherautók nem jogosultak literenkénti 480 forintos (1,31 dollár) támogatott üzemanyagra, hanem piaci árat kell fizetniük.

Breton szerint ez azt jelenti, hogy a más EU-tagországokból származó rendszámú járműveknek az üzemanyagért 50-60 százalékkal többet kell fizetniük, mint a magyar rendszámú járműveknek, ami közvetett diszkriminációnak és az uniós szabályokat sértőnek minősül.

Arra kérem Önt, hogy adja meg válaszát ezen intézkedések indokoltságára és érvényességére, amelyek sérthetik az európai jogot

– fogalmazott a magyar technológiai miniszternek írt levelében az Európai Bizottság belső piaci biztosa.

Arra is kérem Önt, hogy függessze fel az intézkedések alkalmazását mindaddig, amíg nem biztosítják az uniós joggal való összeegyeztethetőségüket

– írta Thierry Breton.

Breton szerint az EU végrehajtó testülete fenntartja magának a jogot, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson, amely végül jogi lépésekhez és pénzbírságokhoz vezethet Magyarország ellen.

Magyarország az üzemanyag-fogyasztás megugrásával és a megnövekedett tranzitforgalommal indokolta intézkedését, mivel az a fogyasztás nem várt növekedéséhez vezetett. Gulyás Gergely május 26-án jelentette be, hogy a következő naptól csak a Magyarországon forgalomba helyezett autókba vásárolhatnak rögzített áron üzemanyagot, a külföldön forgalomba helyezett autók pedig piaci áron juthatnak hozzá.

Tekintettel arra, hogy Európában a legalacsonyabbak az üzemanyagárak Magyarországon, a turizmus erősen megemelkedett a határ menti üzemanyag-vásárlás érdekében, így a turizmus az ellátásbiztonságot is lekezdte veszélyeztetni – mondta Gulyás Gergely. Itt érdemes megjegyezni, hogy az OMV egyik finomítója is leállt, és éppen a napokban derült ki, hogy rövidesen nem is indul újra, vagyis az ellátás biztonsága valóban veszélyben foroghat. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.