„Voltak nehéz és válságos időszakok az elmúlt 12 évben, ezalatt azt a tapasztalatot gyűjtöttem össze, hogy a legjobb, ha az embereket bevonjuk bizonyos döntésekbe” közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, miután a héten a kormány bejelentette, hogy nemzeti konzultációt indít a szankciókról.

Szükség van nemzeti konzultációra

– szögezte le a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy az energia ára nem gazdasági összefüggések miatt ment fel, ugyanis politikai döntések eredményezték. Szerinte ha nem lenne szankció, akkor valahol száz dollár körül lenne ma a gáz ára. „Mi is ezzel számoltunk tavasszal, erről meg is állapodtunk az unióban” – emlékeztetett a kormányfő a versailles-i csúcsra, ahol az uniós kormányfők megegyeztek arról, hogy az energetika területére nem vetik ki a szankciókat. Később ezt a szabályt rúgták fel. Most meg mindenki oszt, szoroz, számol a növekvő energiaárak miatt – mutatott rá

Brüsszelben hazudtak az európai embereknek

– mondta a miniszterelnök. Hozzátette, ha elkezdik lebegtetni a szankciókat, például a gázra, akkor egyből mennek fel az árak, ilyenkor  „mindenki megmozdul”, önmagában ez viszi fel az árat. Példaként említette Soros Györgyöt, aki extra milliárdokra tesz szert az energetikai cégeiben. A miniszterelnök nem látta szükségét a hatástanulmányoknak, ehelyett Magyarország kiharcolta a mentességet az olajembargó alól. Ha nem így lenne, akkor sokkal rosszabb helyzet lenne, mert akkor nem lenne energia.

Nem tudunk külön magyar árat kitalálni, amikor az energia ára mindenhol egységes

– mondta a kormányfő, aki szerint ez az oka az élelmiszer-inflációnak is. Jelezte, ő rögtön látta, hogy szükség lesz például az élelmiszerárstop bevezetésére.

Van olyan, hogy hibáznak a döntéshozók a miniszterelnök szerint – ilyenek a szankciók –, de ezt ki lehet javítani. Szerinte ezért is kell hangot adni a véleményünknek, mert ez be fog épülni a gazdaságba. „Ha nem tiltakozunk, hogy a szankciós politikán változtassanak, akkor ez a szankciós felár beépül a gazdaságba, és a következő öt-tíz évben az életünk része lesz”– figyelmeztetett, hozzátéve most Prágában lesz egy csúcs, ahol felülvizsgálhatják a döntéseket, mivel hat hónap után újra szavazni kell róluk.

Budapest, 2022. július 1.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. július 1-jén.MTI/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán / MTI

A kormánynak két dolga van, az első, hogy Magyarországon legyen energia, ezért harcolták ki az olajembargóval kapcsolatos mentességet. Magyarország szerinte képes arra, hogy ha gázból egy csepp sem jönne, a magyar gazdaság akkor is képes lenne négy-öt hónapig úgy működni, mint most, mert betároltak. A második lépés, hogy védjék a családokat és a vállalkozásokat.

A rezsivédelemről elmondta, hogy egy család átlagosan 181 ezer forintot kap havonta a rezsicsökkentett ár formájában. Ha a kormány nem ezt a politikát alkalmazná, ennyivel kellene többet fizetniük a családoknak. Szerinte ezzel messze a legnagyvonalúbb a magyar kormány Európában. Ezt a rendszert elbírja a költségvetés, úgy látja a kormányfő, hogy ez tartható a jövőben is. Emellett indítottak tűzifa- és barnaszénprogramot is. Továbbá a vállalatokat is támogatják, a kkv-kat 210 milliárd forinttal, és lesz gyármentő program is a nagyobb cégeknek. Ha nő a akkor azonnal munkahelyvédelmi akciótervet indít a kormány – jelezte. 

Próbálnak úgy megállapodni a szállítókkal, mint az MVM, hogy rugalmas fizetési módszereket találjanak. A költségvetés szintjén lehetetlen lesz szerinte tervezni, ezért rendelték el a kifizetési stopot a minisztériumokban, és egyelőre csak a béreket fizetik ki. Ugyanakkor szerinte belül maradnak a vállalt hiány értékén, a nehezebb időszak a jövő évi lesz. Abban maradtak, hogy a költségvetési törvényt úgy hagyják, ahogy van, majd decemberben ülnek le, és áttekintik, hogy hol kell módosítani.

Ebben a bizonytalan időszakban van néhány fix pont, ez a nyugdíjasok helyzete

– mondta a kormányfő, aki emlékeztetett, hogy 2010-ben vállalták: a kormány garantálja a nyugdíjak értékének védelmét. A 13. havi nyugdíjat továbbra is folyósítják, ahogy az inflációkövető emelést is tartják. Jelezte, hogy nemcsak a nyugdíjasok, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülő 400 ezer ember is megkapja ezeket a juttatásokat. Szerinte ebben az évben is meglesz a várt növekedés, ezért a nyugdíjasok idén is megkapják a nyugdíjprémiumot.

Nincs tökéletes abortuszszabály, de a mostani változtatás olyan, amivel a magyar társadalom együtt tud élni – mondta a kormányfő az abortuszszabályok módosításáról, azonban ezt nem tartja lényeges kérdésnek. Alapvetően azzal sem ért egyet, hogy hozzányúljanak ezekhez a szabályokhoz, főleg a mostani helyzetben – zárta az interjút Orbán Viktor.