BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Könnyítéseket javasol a napelemszövetség

A múlt heti döntéssel a lakossági napelemes beruházások gyakorlatilag értelmetlenné válnak, miközben Magyarország továbbra is importra szorul áramból.

Szakmai javaslatokat tett a napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati betáplálását felfüggesztő korlátozás lazítására a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ).

Solar Photovoltaic Panels, A worker lifts a solar photovoltaic panel onto a roof. Model Released, napelem, napkollektor, nap,
Fotó: Ron Watts / Getty Images

A szervezet hétfői közleménye hangsúlyozta, hogy a múlt heti kormányzati döntéssel a lakossági napelemes beruházások gyakorlatilag értelmetlenné válnak, eközben a napelemes rendszerek bővülésének akadályozása nem segíti, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja.

Az MNNSZ felvette a kapcsolatot a szakminisztériummal, és kérvényezte, hogy azoknál a háztartási méretű, kis napelemes rendszereknél, ahol a hálózat és transzformátorkörzet műszakilag alkalmas a csatlakozásra, ott tegyenek kivételt, és ne tiltsák a visszatáplálást.

Javasolják továbbá, hogy azoknál a háztartási kiserőműveknél, ahol a visszatáplálás lehetőségét nem kéri az igénylő, gyorsított eljárás keretében engedélyezzék a napelemes rendszer telepítését.

A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta energiaválságban az elszálló energiaárak mellett is mindent megtesz Magyarország ellátásbiztonságának megőrzéséért és a lakossági energiaárak alacsonyan tartásáért. Egyszerűsödik a napelemes rendszerek telepítése, a növekvő kapacitás befogadására pedig nagymértékű hálózatfejlesztés indulhat – közölte hétfői közleményében Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára. A napelemes pályázatban az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul, és a beruházásoknak köszönhetően a családok saját maguknak termelhetnek olcsó áramot.

Várni kell a napelemes pályázatok második fordulójával

A kormány a lakossági napelemes pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodás után dönt Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkárának bejelentése szerint.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.