BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közös szemétszállító céget alapít a Mol és a Budapesti Közművek

A Mol és a Budapesti Közművek szándéknyilatkozatot írt alá a főváros és Pest vármegye 50 településének hulladékgazdálkodását ellátó közös vállalat létrehozásáról.

A Mol és a Budapesti Közművek (BKM) vezetése kedden aláírta a két cég közötti szándéknyilatkozatot, amely rögzíti a két társaság által közösen alapítandó új társaság létrehozásának és jövőbeni működésének fő alapelveit – olvasható a Fővárosi Közterület-fenntartó közleményében. 

Fotó: BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Mol Nyrt.

A nem kötelező érvényű szándéknyilatkozat szerint az új társaság tervezetten 2023. július 1-jétől, az új országos hulladékgazdálkodási koncessziós modellre történő átállást követően fogja ellátni Budapest és a központi régió hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatait.

A közös vállalatnak 50-50 százalékos tulajdonosa lesz a BKM Budapesti Közművek és a Mol. A szerződő felek szándéka szerint az új vállalat régiókoordinátorként jövő júliustól látja el a hulladékgazdálkodási feladatokat Budapesten és mintegy 50 településen.

A fővárosi hulladékgazdálkodást ellátó eszközpark az új gazdasági társaság tulajdonába, kezelésébe kerül, és a mintegy 1300 fős szakembergárda is az új céghez kerül. 

35 évig a Mol lesz a felelős az évi mintegy 5 millió tonna magyarországi települési szilárd hulladék begyűjtéséért és kezeléséért. A lépés illeszkedik a Mol stratégiájába, amelyben azt tűzte ki célul, hogy a régió körforgásos gazdaságának vezető szereplője lesz.

A cég vállalta, hogy következő tíz évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente minimum százezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt. 

Hulladékfelhívás: mást állít a Mol, és mást a szakmai szervezet

A Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége reagált a Világgazdaságban a Mol hulladékgazdálkodási terveiről szóló interjúra. Mint állítja: a Mol előzőleg nem egyeztetett vele az ajánlati felhívásának tartalmáról.



 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.