BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olvad a jég, találkozott Varga Mihály és Matolcsy György

A jövőben rendszeresen egyeztet a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank.

Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter szakmai egyeztetés céljából találkozott csütörtök reggel. A magyar gazdaság aktuális helyzetét és a hazai gazdaságpolitika legfontosabb feladatait áttekintő megbeszélésen a felek megegyeztek abban, hogy a stratégiai kérdésekben ezentúl rendszeres személyes egyeztetéseket folytatnak – derül ki a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank közös közleményéből.

Magyar Nemzeti Bank, Pénzügyminisztérium. Matolcsy György, Varga Mihály
Fotó: László Mudra / MNB / PM

Mint írják az elmúlt évtized gazdaságpolitikájának és a gazdasági ágak együttműködésének köszönhetően Magyarország sikerrel kezelte a Covid-járvány okozta válságot. A mostani háborús és szankciós válság megoldásában is kulcsfontosságú a fiskális és monetáris politika további szoros együttműködése. 

A közös munka hozzájárul ahhoz, hogy letörjük az inflációt, mérsékeljük a kamatokat, tovább csökkentsük a hiányt és az államadósságot, és visszatérjünk az egyensúlyi növekedéshez.

Az elmúlt hetekben Matolcsy György többször is élesen kritizálta a kormány politikáját, amire gazdasági évnyitó beszédében Orbán Viktor miniszterelnök is reagált, de Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is fogalmazott meg kritikát a túlzottan szigorú jegybankkal szemben. A mostani találkozó a viszony javulására utal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.