A legrégebbi hazai gasztronómiai platform, a Dining Guide több száz vendéglátóhelyet tesztelő szakértői szerint a legjobb hazai étteremnek ebben az évben a tatai Platán Gourmet bizonyult.
Ez nemcsak az első magyar vidéki étterem, amelyet Michelin-csillaggal ismertek el, de Pesti István – akit a gála egyik műsorvezetője, Jókuti András
a legszebben tálaló séfnek
nevezett – és az általa vezetett csapat mindjárt két csillaggal előzött be tavaly ősszel. A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyaghasználata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.
Az Év Alternatív Vendéglátóhelye – amely nem a csúcsgasztronómiát reprezentálja, hanem a korrektül elkészített, jó minőségű ételeket várták el a tesztelők – a miskolci Il BAFFO by Avalon lett, amely az értékelés szerint nívós enteriőrjével, a casual lounge-ok hangulatát idéző atmoszférájával jól igazodik a „nappali vendéglátás” műfajához.
A titok nyitja a részben önkiszolgáló, és részben à la carte rendszerben működtetett éttermi koncepció.
Az Il Baffo választéka a komolyabb szállodai brunchok kínálatával vetekszik, széles skálán mozog.
Az Év Cukrászdája díjat immár másodszor a Málna The Pastry Shop vihette haza, akik a retróvonalra erősítettek rá, és olyan hagyományos magyar desszerteket gondoltak újra – magas technológiával és minőségi alapanyagokkal –, mint a máglyarakás vagy a (citrusos) mákos guba.
Az Év Innovatív Konyhája címet az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg.
Az Év Szerethető Étterme a balatoni Casa Christa Étterem lett.
Az idén új díjkategóriaként bevezetett Év Szállodája címet pedig a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest vihette haza.
Az Év Séfje Szulló Szabina és Széll Tamás lett, akik
beszédükben a Stand 25 Bisztró és a Stand Étterem csapatát emelték ki, nekik köszönték meg az elért sikereket.
Köztük Az ifjú séftehetségek idei díját elnyerő Dalnoki Bencét, aki a magyar csapat élén harmadik helyezést ért el a januári Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjében, és évek óta a Szulló–Széll páros mellett dolgozik.
Az Év Szervizembere Németh Gergely lett a FELIX Kitchen&Barból, aki munkája legfontosabb részének az alázatot nevezte meg.
Az Év Sommelier-je Díjat Becker Gábor tudhatja magáénak a KOLLÁZS – Brasserie&Bar-ból.
Az Év Borválasztéka Díj nyertese a BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem, amelynek vezető sommelier-je, Langó Tamás vette át a díjat, és úgy nyilatkozott, szakmájában kiemelten fontos a borászokkal való kölcsönös elismerés.
Az életműdíjat ez évben Zsidai Ilona nyerte el.
A tavalyi év során bevezetésre került új díjkategória, a Dining Guide Best of the Best oszlopos tagjai pedig a Stand és a Mihályi Patisserie maradtak, továbbra is kiemelkedő minőséget képviselve a hazai gasztronómia életében.
A vendéglátóhelyeket sújtó (energia és inflációs) krízishelyzet hatással volt a kalauz összeállítására is:
idén az átlagosnál több körösnek bizonyult a tesztelés időszaka, hiszen figyelembe kellett venni a vendéglátóhelyek nyitását, zárását és koncepcionális változásait.
A legtöbbször, hat-hét alkalommal egy – végül nagyon magas pontszámot és pozíciót elért – étteremben jártak a tesztelők, mert a hely megítélése igen megosztónak bizonyult, így biztosra szerettek volna menni – mesélt a folyamatról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója.
A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában.
„A tavaly májusban megjelent Audi-Dining Guide Étteremkalauz első tíz helyét elfoglaló étteremből a fél évvel később megjelenő Michelin Guide kilenc éttermet Michelin-csillaggal jutalmazott. Számunkra nagyon megtisztelő, hogy a Michelin is a mi általunk megállapítottakkal ért egyet” – mondta Herczeg Zoltán.
A TOP10+2 Étterem közé került idén:
a tatai Platán,
a Salt Budapest,
a tavalyi Év Étterme Díjjal jutalmazott Rumour by Rácz Jenő,
a 2022-ben újranyitott Babel, amely három helyet ugrott előre a ragsorban a tavalyi eredményéhez képest,
a 42 Restaurant, amelynek séfjét, Barna Ádámot a Dining Guide tesztelői 2023-ban az Év Innovatív Konyhája díjjal ismerték el,
a Costes Downtown,
a korábban a Costes Downtown konyháját vezető séf, Tiago Sabarigo 2020-ban nyitott étterme, az Essência,
a Costes Restaurant, amely tavaly márciusban újranyitott a Rumour étterem séfje, a televíziós műsorokból is ismert Rácz Jenő irányításával, de a konyha mindennapjaiért a külföldi éttermekben is edződött tehetséges fiatal séf, Koppány Levente felel,
a Borkonyha, ahol a gasztronómiai koncepció felelőse a televíziós celebséf, Sárközi Ákos,
a Spago Budapest, amely idén első alkalommal került a Dining Guide Étteremkalauz TOP10-es listájára, és amely a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák származású séflegenda, Wolfgang Puck éttermeként, aki közel harminc éve határozza meg az Oscar-gálák gasztronómiáját is.
A progresszív stílust két étterem képviseli a legjobbak TOP 10+2-es listáján: a MÁK Restaurant és az Onyx Műhely.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.