BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több százmilliárd forintot mozdíthat meg a kormány legújabb döntése

Mintegy 400-450 milliárd forint mozdulhat meg a hazai értékpapíralapoknál, ami várhatóan az állampapírpiacon fog lecsapódni – hangzott el egy háttérbeszélgetésen a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban.

Állampapírok helyett kötvényalapokba áramlik a pénz, ahol viszont nem kötvényben, hanem bankbetétekben csapódik le a háztartások és a vállalatok megtakarítása – hangzott el háttérbeszélgetésen a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban, miután a kormány arról döntött, hogy az értékpapíralapok portfóliójában az értékpapírok súlyának legalább 60 százaléknak kell lennie 2023 júliusától.

Market Analyze with Digital Monitor focus on tip of finger. Market Analyze with Digital Monitor focus on tip of finger.
Fotó: Thana Prasongsin / GettyImages

Lóga Máté, a gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár elmondta: az intézkedés célja, hogy betöltsék az eredeti szerepüket az értékpapíralapok, azaz ne cashben vagy betétben legyenek lekötve a megtakarítások. Az elmúlt időszakban azt látták, hogy nem funkcionálisan működnek, emiatt 45 százalékon áll az állomány értéke.

A mostani szabályozói döntéssel várhatóan 400-450 milliárd forint fog megmozdulni, ami a várakozásaik szerint az állampapírpiacon fog lecsapódni.

Hangsúlyozta, a transzmissziós hatás neutrális, ami történik, az nem más, mint likviditásterelés. Négy alapkategória van, de csak az értékpapíralapra lőnek.

Ahogy korábban írtuk, csak az elmúlt egy évben 1488 milliárd forint lakossági megtakarítás áramlott befektetési jegyekbe, emellett egyéb kötvényekbe 487 milliárd forint, tőzsdei részvényekbe 410 milliárd, míg államkötvényekbe 393 milliárd forint. Ugyanakkor a kötvényalapokba áramló pénz összességében nem az államot, hanem a bankokat finanszírozza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.