BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar rakétabeszerzés: az amerikaiakkal nincs megállapodás, a franciákkal van

A honvédelmi miniszter Párizsban írt alá szándéknyilatkozatot légvédelmi rakéták vásárlásáról.

Francia gyártmányú légvédelmi rakétákat vesz Magyarország – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf erről a közösségi oldalára feltöltött videóban beszélt.

20230315 Szombathely

Portré
Szalay-Bobrovniczky Kristóf Honvédelmi miniszter

Fotó: Szendi Péter SZP
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bejelentette: francia gyártmányú légvédelmi rakétákat vesz Magyarország. Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

A tárcavezető azt mondta, részt vett Párizsban az európai államok légvédelmi konferenciáján, amelyen Emmanuel Macron francia elnök is beszédet mondott. Ezen a rendezvényen írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy francia gyártmányú légvédelmi rakétákat fog Magyarország beszerezni a jövőben.

Nem egyedül, hiszen a nyilatkozatot aláírta Belgium, Észtország és Ciprus is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelezte: Macron elnök külön kiemelte a légvédelem fontossága mellett az európai védelemipar jelentőségét. „Magyarország ezen a téren jól teljesít, a védelemiparunk fejlődik. A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát” – mondta.

Miközben tehát úgy tűnik, Franciaországgal létrejön fegyverbeszerzési megállapodás, a napokban derült ki, hogy amerikai vásárlás nincs napirenden. Itt a HIMARS rendszer beszerzése merült fel, ami lényegében rakétasorozatvető képesség. Az Egyesült Államok illetékesei azt állították, hogy a svéd NATO-csatlakozás magyarországi támogatásának bizonytalansága miatt nem járulnak hozzá az üzlethez, hiába akarna a magyar állam megállapodni. A Honvédelmi Minisztérium ugyanakkor úgy reagált, hogy nem áll szándékában HIMARS rakétarendszert vásárolni.

HIMARS-ügy: az amerikaiak nem először választják a gazdasági erőfitogtatás eszközét Magyarországgal szemben

Nem a HIMARS rakétarendszerrel kapcsolatos – egyébként gyakorlatilag teljesen lényegtelen – szenátori döntés volt az első, amellyel az amerikai fél megpróbált beavatkozni a magyar belpolitikába. A Biden-adminisztráció akkor is bünteti gazdasági ügyekben Magyarországot, ha azóta már egy oldalra került a két ország a döntéshozatalban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.