BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Navracsics Brüsszelbe utazik – kezdődhet az újabb menet az uniós milliárdokért

Újabb tárgyalássorozat kezdődhet ma a Magyarországnak járó uniós források feloldásáról.

Már meg is érkezhetett Brüsszelbe Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós pénzekért felelős miniszter és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter. Az indulásról Navracsics posztolt a Facebook-oldalán.

A tárcavezetők előreláthatóan az uniós források felszabadításáról, illetve az Erasmusról fognak tárgyalni. Bóka János tegnap a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy Magyarország és a magyar emberek hozzájussanak azokhoz a forrásokhoz, amelyek megilletik. 

Fotó: Gregus Bertalan / Facebook / Navracsics Tibor

Mint mondta, az uniós intézményektől eddig csak rendkívül visszafogott módon kaptuk jelzést az esetleges megegyezésről, ezért kérdés, hogy ez a politikai alkufolyamat miként érhet véget. Hozzátette: 

A folyamat nem a mi szándékaink szerint alakult így, de a politikai alkudozás terepe sem ismeretlen számunkra, és nem vagyunk eszköztelenek.

Közleményében a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja emlékeztetett arra, hogy az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának „tényfeltáró” küldöttsége május közepén járt Magyarországon, s mint írták, a látogatásról készült jelentést a szakbizottság hétfői ülésén fogadták el.

A jelentés szövege – a kormánypárt közleménye szerint – egyértelműen elismeri a magyarországi korrupcióellenes és igazságszolgáltatási reformok pozitív eredményeit, a jelentés az előírt feltételek teljesítéséről számol be. 

A szakbizottsági jelentés lényeges megállapításai után valójában már nincsen olyan kérdés, amely gátolná az uniós források felszabadítását, az uniós kifizetéseknek nincs semmilyen jogszerű akadályuk

– vélik a kormánypárti EP-képviselők.

Navracsics Tibor csütörtökön egy győri eseményen azt mondta, Magyarország az egyik leghatékonyabb felhasználója az európai uniós forrásoknak, több tízezer beruházás valósult meg nemcsak szabályosan, hanem célszerűen és hatékonyan is. A tárcavezető emlékeztetett, hogy csütörtökön Magyarország 3,9 milliárd eurós hitelkérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz a helyreállítási alap (RRF) hitelrészéből.

A szerteágazó, itt-ott egymást fedő elvárások legnagyobb csomagja az igazságügyi reform, amely horizontális feltétel, tehát szinte az összes visszatartott forrás útjában áll, a teljes halom pedig 22 milliárd eurósra (8,5 ezermilliárd forintosra) van becsülve. A magyar kormány már július végén jelezte, hogy hazánk teljesítette az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos vállalásait, azaz „készre jelentették”. 

Döntött az unió: jöhet 880 milliárd forintnyi támogatás Magyarországra

Az Európai Bizottság is rábólintott arra a magyar programra, amelyen keresztül 880 milliárd forintot biztosítana a vállalatok zöldátállást segítő beruházásaira. A támogatás 2025. december 31-ig lesz elérhető a stratégiai ágazatok cégeinek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.