BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mellrák: harmadával nőtt az ötven év alatti daganatos betegek száma

Évente körülbelül kétezer nő hal meg mellrákban Magyarországon, nem függetlenül attól, hogy az ingyenes szűrésekre sem megy el az érintettek harminc százaléka. Egyre több ötven év alattit és még fiatalabbat érint az emlődaganatos megbetegedés, ezért várható, hogy negyvenötről negyven évre csökkentik az ingyenes szűrési korhatárt Magyarországon.

Élete során minden nyolc-kilencedik nőt érint a mellrák, ami már rég nem gyilkos kór, hiszen időben felismerve és kezelve túlnyomórészt, 85-95 százalékban sikeresen gyógyítható – hangsúlyozta Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület alelnöke. A mellrák hónapja alkalmából rendezett sajtójékoztatón elhangzott, hogy október 8-án vasárnap öltözik rózsaszínbe a felújított Lánchíd és a Szabadság-szobor, hogy délutáni városi sétával figyelmeztessenek az életmentő szűrés fontosságára. 

Mammography
Az ingyenes szűrésen megjelenők aránya nőtt, de a 45-65 év közöttiek 30 százaléka továbbra sem megy el 
Fotó: AFP

A 18–45 év közötti korosztályban az önvizsgálat fontosságát szokták kihangsúlyozni, a 45–65 év közöttieknek pedig teljesen ingyenesen áll rendelkezésükre a népegészségügyi célú mammográfiás szűrés Magyarországon.

Kormányzati szándék és a betegszervezetek régi kérése is, hogy az ingyenes szűréseket már negyvenéves kortól biztosítsák,

ugyanis drasztikusan emelkedik a fiatal, 50 év alatti emlődaganatosok száma. Fontos lenne a 65 felettiek ingyenes szűrése is. A szűrésekre behívottak 40 százaléka vesz részt a vizsgálaton, 30 százalékuk pedig már előzmények miatt jár szűrésre.

Újonnan felismert hazai emlőrákos esetek megoszlása különböző életkori csoportokban tábla
 

Magyarországon 2019-ben 9769 főt szűrtek ki emlődaganattal, 2020-ban pedig 8046-ot. A mellrákosok 0,5-1 százaléka férfi, esetükben a betegség agresszívebb.

A 2010-es években nem nőtt a mellrákos esetek száma, de nőtt a betegek körében a fiatalok részaránya, ugyanis 

30 százalékkal több 50 év alattit diagnosztizáltak az emlődaganat valamelyik típusával. 

Állami szervezetek statisztikái szerint 2011 és 2019 között 72 ezerről 103 ezerre nőtt a betegek száma. Becslések szerint világszerte 2,3 millióan, közülük 528 ezer fiatal, 45 év alatti nő él mellrákkal. A WHO legfrissebb, 2020-as adatai szerint világszerte 685 ezer haláleset történt a mellrákhoz kapcsolódóan. Magyarországon évente kétezer nő hal meg emlődaganatban és szövődményeiben.

A modern terápiáknak köszönhetően folyamatosan javulnak a túlélési esélyek, de ehhez elengedhetetlen, hogy a beteg minél előbb bekerüljön az egészségügyi ellátórendszerbe, és a lehető leggyorsabban megkapja a szükséges ellátást.

2019.10.11. Hídséta a mellrák ellen, Győr, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld
Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

 Az új terápiák az életminőségben is javulást hoztak, a betegség típusától függően

már nem a kemoterápia az egyetlen módja a gyógyulásnak

– szögezte le a tájékoztatón Mühl Dorottya, a Semmelweis Belgyógyászati és Onkológiai Klinika szakorvosa.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb ajánlása szerint a gyógyulás és a biztonságos betegellátás érdekében minél jobban be kell vonni a saját egészségét érintő döntésekbe a beteget is, és fontos, hogy a beteg mindig tudja és tájékozott legyen azzal kapcsolatban, hogy mi, mikor, miért történik vele. Emellett a családtagokkal, betegszervezetekkel való intenzívebb együttműködés is javítja a megértést és a partneri viszony kialakulását orvos és beteg között, növelve a terápia sikerét.

A terápiák sikerességét nagyban befolyásolja a betegek terápiahűsége és az orvos-beteg kommunikáció minősége

– hangsúlyozta Balázs Máté Ádám, a Semmelweis Belgyógyászati és Onkológiai Klinika rezidens orvosa.

Rózsaszínbe öltözik a Lánchíd is

Október a mellrák, illetve a mellrák elleni küzdelem hónapja, amire emlékeztetve több mint húsz éve szervez figyelemfelhívó sétát az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen az Egészségért egyesület. Idén október 8-án, vasárnap várják az érintetteket, betegeket, gyógyultakat, családtagokat a délutáni előadásaikra és az este 7-kor induló sétájukra a felújított, rózsaszínbe öltöző Lánchídon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.